ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡοδίτικα μελομακάρονα γεμιστάMελομακάρονα γεμιστά, Ροδίτικα
50' προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Βάρος: 1.200 γρ.

Για το σιρόπι

Για το πασπάλισμα

Διαδικασία

  1. Για τα μελομακάρονα με σιρόπι γάλακτος, σουσάμι και ρόδι, ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ, δηλαδή το αλεύρι, το μπέικιν, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη σόδα και τα αρωματικά (κανέλα, γαρίφαλο και ξύσμα) και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη.
  2. Σε ένα άλλο μπολ μεγάλου μεγέθους ρίχνουμε τα υγρά, δηλαδή το λάδι, το κονιάκ και το χυμό. Τα ανακατεύουμε λίγο με το χέρι.
  3. Στη συνέχεια, ρίχνουμε σιγά-σιγά τα στερεά μέσα στα υγρά ανακατεύοντας συνεχώς με το χέρι. Δεν επιμένουμε πολύ στο ανακάτεμα, αρκεί να ενωθούν τα υλικά μας.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  5. Παίρνουμε λίγη-λίγη ζύμη και πλάθουμε μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα. «Γδέρνουμε» ελαφρώς την επιφάνειά τους με ένα πιρούνι, για να δημιουργήσουμε ένα σαγρέ σχέδιο, και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  6. Τα ψήνουμε για περίπου 20 - 30 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθός τους). Βγάζουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο και τα βάζουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν εντελώς.

Σιρόπι

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από το γάλα, ανακατεύουμε ελαφρώς και βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 5 λεπτά (μετράμε το χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει).
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε.
  3. Βουτάμε λίγα-λίγα τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι για 1 - 2 λεπτά (ή περισσότερο, αν τα θέλουμε πιο μελωμένα, προσέχοντας όμως να μη διαλυθούν).
  4. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω σε σχάρα.

Μείγμα για πασπάλισμα

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
  2. Μόλις στραγγίξουν τα μελομακάρονα, βάζουμε μια στρώση στην πιατέλα, πασπαλίζουμε με λίγο από το μείγμα, συνεχίζουμε με άλλη μία στρώση μελομακάρονα κ.ο.κ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 27.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κονιάκ

Άρθρα και Συνταγές με Ρόδι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών