30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: για 1 ταψί διαμέτρου 42 εκ.

Για το φύλλο

Για τη γέμιση

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το ξύσμα, το χυμό, το αυγό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας με το γάντζο, μέχρι να ετοιμάσουμε μια ζύμη μέτρια και λεία (ίσως δεν χρειαστεί να ρίξουμε όλο το νερό). Την αφήνουμε κατά μέρος να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  2. Γέμιση: Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι όλα τα υλικά.
  3. Πίτα: Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, το ένα λίγο μικρότερο από το άλλο. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τον πλάστη, σε φύλλο με πάχος περίπου 1/2 εκ. Το μεγάλο κομμάτι πρέπει να έχει διάμετρο μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού. Το δεύτερο κομμάτι πρέπει να έχει διάμετρο σχεδόν ίδια με του ταψιού. Λαδώνουμε καλά το ταψί και στρώνουμε εκεί το μεγαλύτερο φύλλο, φροντίζοντας οι άκρες του να καλύπτουν και τα τοιχώματα και να εξέχουν.
  4. Απλώνουμε τη γέμιση στο ταψί και γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου που εξέχουν προς τα μέσα. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και λαδώνουμε γενναιόδωρα την επιφάνεια. Την χαράζουμε σε καρεδάκια (ρόμβους) ή σε τετράγωνα κομμάτια και τρυπάμε κάθε κομμάτι 2-3 φορές με πιρούνι. Ψήνουμε την πίτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει όμορφα.
  5. Την βγάζουμε από το φούρνο και, όπως είναι καυτή, την περιχύνουμε με το μέλι. Μόλις γίνει λίγο χλιαρή τη σερβίρουμε.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών