Τα μήλα, είναι η ιδανική γλυκόξινη βάση που ταιριάζει απίστευτα με το χοιρινό, αλλά και με το φασκόμηλο και θυμάρι.
20'
προετοιμασία
1 ώρα και 5' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 25'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Σε ένα καυτό αντικολλητικό τηγάνι, σκέτο, καβουρδίζουμε το μπέικον για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να βγάλει το λίπος του.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, δυναμώνουμε πολύ τη φωτιά και ρίχνουμε τους δύο κιμάδες. Τους ροδίζουμε καλά για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλινο και το καρότο, σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, ρίχνουμε και το σκόρδο, σοτάρουμε για 1/2 λεπτό ακόμη και σβήνουμε με τα δύο κρασιά.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε το κουκουνάρι, 1/2 νεροπότηρο νερό, αλάτι και πιπέρι. Μόλις το μείγμα πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 10 λεπτά, μέχρι να σωθούν εντελώς τα υγρά.
- Αποσύρουμε, προσθέτουμε τον μαϊντανό, το φασκόμηλο, τα φύλλα του θυμαριού και το ξύσμα εσπεριδοειδών και ανακατεύουμε.
- Κόβουμε το «καπάκι» των μήλων με το κοτσάνι και με το ειδικό εργαλείο (ή με ένα κοφτερό μαχαιράκι) αφαιρούμε το κέντρο τους με τα κουκούτσια και τα πετάμε.
- Κόβουμε κυκλικά και λίγη από τη σάρκα, την οποία ψιλοκόβουμε, ραντίζουμε με λίγο λεμόνι και αφήνουμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Στερεώνουμε τα μήλα όρθια σε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψάκι, βουτυρωμένο, και τα γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι τα μήλα να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε στο ταψί 1 φλιτζάνι νερό και σκορπίζουμε τη σάρκα από τα μήλα. Σκεπάζουμε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 10 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι τα μήλα να ροδίσουν.
- Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα με τρυπητή κουτάλα.
- Πολτοποιούμε τη σάλτσα του ταψιού σε πολυκόφτη. Περιχύνουμε τα μήλα και σερβίρουμε.
Μαυροδάφνη δεξαμενής.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 162.