
20'
προετοιμασία
2 ώρες και 40' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μινεστρόνε από την Τοσκάνη, αρχικά ξεπλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό (όχι παραπάνω), την ολόκληρη σκελίδα σκόρδου, το άκοπο κρεμμύδι, 1 φύλλο δάφνης και το 1 κλωναράκι δεντρολίβανο (ή το 1 κουτ. γλυκού ξερό και κοπανισμένο).
- Σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 2 ώρες, ξαφρίζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι θα γίνουν πολύ τρυφερά. Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σωθούν τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νεράκι.
- Όταν τα φασόλια είναι έτοιμα, τα αλατίζουμε (όχι νωρίτερα, γιατί θα σκληρύνουν), αφαιρούμε τα λαχανικά και τα αρωματικά που χρησιμοποιήσαμε στο βράσιμο και αν έχουν μείνει υγρά, τα σουρώνουμε.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε το μπέικον στο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να γίνεται τραγανό.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το λιωμένο σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το καρότο, το σέλερι, λίγο αλάτι, την ντομάτα, τον ζωμό και το δεύτερο δαφνόφυλλο.
- Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι.
- Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 12 λεπτά.
- Μετά, ρίχνουμε στη σούπα τα φασόλια και τα άλλα 2 κλωναράκια δεντρολίβανο.
- Βράζουμε για άλλα 3 - 4 λεπτά.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το δεντρολίβανο.
- Προσθέτουμε το ξίδι και τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε.
- Το ξίδι το βάζουμε για να αποκτήσει το φαγητό οξύτητα, ακριβώς όπως κάνουμε και στις φακές, αλλά και για να αντισταθμίσουμε τη λιπαρότητα του μπέικον και του ελαιολάδου.
- Σερβίρουμε, τη μινεστρόνε από την Τοσκάνη, στα μπολ και γαρνίρουμε με τις φλούδες παρμεζάνας και συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί, φρυγανισμένο αν θέλουμε.
Μυστικά
Το ξέρατε; Η μινεστρόνε είναι παραδοσιακό πιάτο της ιταλικής υπαίθρου, που απαντάται σε πολλές περιοχές της γείτονος με διάφορες παραλλαγές.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 37.