30'
προετοιμασία
2 ώρες και 40' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 4 - 6Διαδικασία
- Αλατίζουμε το κρέας.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 7-8 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά.
- Περιχύνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ρίχνουμε τα ντοματάκια, το φύλλο δάφνης και τον ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Μεταφέρουμε σε πήλινο σκεύος ή ταψί, προσθέτουμε το κριθαράκι, τον μαϊντανό και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
- Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το κριθαράκι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά.
- Προσαρμόζουμε το αλατοπίπερο (προσοχή, το κεφαλοτύρι είναι αλμυρό) και σερβίρουμε σε πιάτα. Κάθε πιάτο το περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το τυρί.
Μυστικά
- Αντί για σπιτικό ζωμό κρέατος, μπορούμε να βάλουμε λαχανικών ή ακόμα και σκέτο νερό.
- Αντί για κεφαλοτύρι μπορούμε να βάλουμε ένα καλό κασέρι της αρεσκείας μας ή μια κεφαλογραβιέρα.