ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛευκό γιουβέτσι με μοσχάρι, καρδιές αγκινάρας και ρόκαΓιουβέτσι λευκό με μοσχάρι, καρδιές αγκινάρας και ρόκαΓια ένα τέτοιου είδους φαγητό προτιμούν τον ξινό τραχανά, ο οποίος δεν πρέπει να παραβράσει για να είναι σπυρωτός. Στα σπίτια, όταν φτιάχνουν τραχανά, κρατούν μια ποσότητα χωρίς να τον τρίψουν πολύ ψιλό, αλλά να είναι στο μέγεθος της φακής, για τέτοιου τύπου μαγειρέματα.
Επειδή αγοράζουμε τον τραχανά από το εμπόριο και δεν ξέρουμε την απορροφητικότητά του σε υγρό -κάτι που εξαρτάται από το είδος του αλεύρου-, ξεκινάμε με λίγο υγρό και προσθέτουμε λίγο βραστό αν χρειαστεί.
Όσο για το κρέας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πρόβατο, κατσίκα ή ζυγούρι.
Τη συνταγή μού έδωσε η κ. Αντωνία Δρογγίτη από τα Δουναίικα Ηλείας.

20' προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 6 - 8

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μοσχάρι μαγειρευτό με ξινό τραχανά, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  2. Στη συνέχεια, σοτάρουμε το μοσχάρι μαζί με τα κρεμμύδια για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το μοσχάρι από όλες τις πλευρές και να μαλακώσουν λίγο τα κρεμμύδια.
  3. Ρίχνουμε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  4. Προσθέτουμε περίπου 600 ml ζεστό νερό.
  5. Μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το μοσχάρι.
  6. Ρίχνουμε τον τραχανά, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά.
  7. Μαγειρεύουμε για περίπου 10 - 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς και να απορροφήσει τα υγρά.
  8. Ελέγχουμε, και αν ο τραχανάς δεν έχει γίνει όσο μαλακός θέλουμε, αλλά δεν υπάρχουν και αρκετά υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 2 - 3 λεπτά.
  9. Μοιράζουμε το μοσχάρι με τον τραχανά στα πιάτα, σκορπίζουμε λίγο δυόσμο ή δεντρολίβανο.
  10. Σερβίρουμε, το μοσχάρι μαγειρευτό με ξινό τραχανά, συνοδεία ζεστού χωριάτικου ψωμιού.

Ξινόμαυρο, μια ωραία Γουμένισσα, ένα Merlot.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 82.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Τραχανάς

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT