Από τα αρχεία της Ένωσης Ποντίων Ν. Σμύρνης-Αγ. Δημητρίου-Π. Φαλήρου «Η Μαύρη Θάλασσα»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣEnsaimadas – Αέρινα ημίγλυκα ψωμάκια από την Ισπανία Πολλά και αναπάντεχα περίτεχνα, τα ποντιακά γλυκά εμφανίζουν την ιδιαιτερότητα ότι, εκτός από το πανάρχαιο πετιμέζι και το μέλι, ως γλυκαντική ουσία χρησιμοποιούνταν πολύ και η ζάχαρη, που έφτανε στον Πόντο λόγω του εκτεταμένου εμπορίου. Τα μουχούλια είναι ζυμαρένια γλυκά με λιγοστή ζάχαρη, σε σχήμα μικρής βαρκούλας, και φτιάχνονται σκέτα, πασπαλισμένα με κοπανισμένα καρύδια και περιχυμένα με μέλι, αλλά συχνά τα γέμιζαν και με ξερά φρούτα ή και με ψιλοκομμένα μήλα πασπαλισμένα με κανέλα.
45'
προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Κομμάτια: για περίπου 16
Για τη γέμιση
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Γέμιση
Για να φτιάξουμε μουχούλια αρχικά ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
Ζύμη
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
Ρίχνουμε εκεί το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το γάλα και το 1 αυγό και ανακατεύουμε με το φτερό, μέχρι τα υλικά να ενωθούν.
Προσαρμόζουμε τον γάντζο για ζύμες και ζυμώνουμε για 5 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
Μουχούλια
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 16 κομμάτια, τα πλάθουμε σε μπάλες με μέγεθος περίπου όσο ένα μικρό πορτοκάλι και τις πιέζουμε με την παλάμη μας για να πάρουν οβάλ σχήμα.
Τσιμπάμε με τα δάχτυλά μας τις στενές άκρες κάθε οβάλ ζυμαριού, ώστε να γίνει σαν βαρκούλα, και πιέζουμε το κέντρο για να φτιάξουμε μια ρηχή λακκουβίτσα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
Τακτοποιούμε τις βαρκούλες (τα μουχούλια) σε σειρές και τις αλείφουμε με το δεύτερο αυγό, ελαφρώς χτυπημένο.
Στο κέντρο τους μοιράζουμε γέμιση.
Ψήνουμε τα μουχούλια για 20-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 174.