ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπακαλιάρος στον φούρνο πλακί με σταφίδεςΜπακαλιάρος στον φούρνο πλακί με σταφίδεςΣπεσιαλιτέ της Κεφαλονιάς, η μπακαλεόπιτα είναι μια πολύ ιδιαίτερη και πεντανόστιμη πίτα με γέμιση που γίνεται από το ψαχνό παστού μπακαλιάρου. Την θαλασσινή και αλμυρή σάρκα του ψαριού «διασκεδάζουν» και αλαφραίνουν μυρωδιές από πορτοκάλι, δυόσμο και μαϊντανό. Η δημοφιλής κεφαλονίτικη πίτα ταιριάζει με δροσερά, λευκά κρασιά από Ρομπόλα.

45' προετοιμασία
50' ψήσιμο
2 ημέρες και 1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ημέρες και 2 ώρες και 35'

Υλικά

Μερίδες: Για ταψί 35 x 30 εκ.

Για το παραδοσιακό φύλλο

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Μπακαλιάρος

  1. Ξαλμυρίζουμε καλά τον μπακαλιάρο κρατώντας τον βυθισμένο σε σκεύος με νερό για 2 ημέρες περίπου και αλλάζοντας συχνά το νερό μέσα σε αυτό το διάστημα.
  2. Όταν ξαλμυρίσει, τον βράζουμε 10 λεπτά και τον κόβουμε σε μικρά κομματάκια βγάζοντας προσεκτικά τα κόκκαλα του.

Φύλλο

  1. Σε ένα σκεύος βάζουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το νερό το οποίο προσθέτουμε σταδιακά, και ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μία μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Γέμιση

  1. Βάζουμε σε ένα μπολ τον κομματιασμένο μπακαλιάρο και όλα τα υλικά εκτός από τον πελτέ που τον προσθέτουμε στο τέλος. Ανακατεύουμε προσεκτικά για να μη μας διαλυθούν τα κομμάτια του μπακαλιάρου και για να γίνει ομοιογενής η γέμιση.
  2. Όταν ετοιμάσουμε τη γέμιση χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο σχεδόν ίσα κομμάτια (το κομμάτι που βάζουμε κάτω πρέπει να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο).
  3. Βάζουμε το μεγαλύτερο φύλλο της ζύμης σε ένα λαδωμένο ταψί διαστάσεων περίπου 35 x 30 εκ. και μέσα βάζουμε κι απλώνουμε τη γέμιση. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και κόβουμε ό,τι περισσεύει.
  4. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και ραντίζουμε με λάδι και νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200°C για περίπου 50 λεπτά.

Άρθρα και Συνταγές με Μαϊντανός

Άρθρα και Συνταγές με Μπακαλιάρος

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών