40' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για τον μπακαλιάρο με αγκινάρες και κουκιά, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο.
  2. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, τις αγκινάρες, τα κουκιά, τις πατάτες, την πάπρικα και 350 ml νερό και μαγειρεύουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
  3. Προσθέτουμε τον μπακαλιάρο, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 15 - 17 λεπτά, μέχρι να γίνει και το ψάρι. Αποσύρουμε.
  4. Βάζουμε στο μούλτι τον άνηθο, το μαϊντανό, το μάραθο και το χυμό λεμονιού και «χτυπάμε» για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν.
  5. Ρίχνουμε σε δόσεις το υπόλοιπο λάδι και αλάτι με φειδώ (διότι, παρόλο που ξαλμυρίσαμε τον μπακαλιάρο, θα είναι αρκούντως αλμυρός), συνεχίζοντας το «χτύπημα» για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να προκύψει μια σχετικά πηχτή σάλτσα.
  6. Περιχύνουμε με τη σάλτσα μυρωδικών το φαγητό, ανακινούμε την κατσαρόλα μέχρι να αναμειχθεί με τα υπόλοιπα υλικά και σερβίρουμε τον μπακαλιάρο με αγκινάρες και κουκιά.

Μια ηπειρώτικη Ντεμπίνα, στην αφρώδη εκδοχή της.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 85.

Άρθρα και Συνταγές με Αγκινάρες

Άρθρα και Συνταγές με Κουκιά

Άρθρα και Συνταγές με Μπακαλιάρος

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών