5'
προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 20'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το μπον φιλέ με μουστάρδα και καρδάμωμο τρίβουμε καλά ένα μικρό μπολ με τη σκελίδα σκόρδου.
- Την πετάμε.
- Προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από τα φιλέτα και ανακατεύουμε καλά.
- Αλείφουμε τα φιλέτα με αυτό το μείγμα και τα αφήνουμε εκτός ψυγείου για 20 λεπτά.
- Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (αν έχουμε τηγάνι-γκριλιέρα, χρησιμοποιούμε αυτό) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Το αφήνουμε να κάψει καλά.
- Βάζουμε τα φιλέτα στο πολύ καυτό τηγάνι και τα αφήνουμε να καψαλιστούν και να κάνουν κρούστα προτού τα γυρίσουμε.
- Ψήνουμε για 3 λεπτά από τη μία πλευρά και 2 λεπτά από την άλλη για πολύ ελαφρά ψημένο, 4 και 3 λεπτά για ελαφρώς ψημένο, 5 – 4 για μετρίως ψημένο ή 6 – 5 λεπτά για καλοψημένο.
- Ειδικά αν το τρώμε καλοψημένο, θα χρειαστεί να το γυρίσουμε 2 – 3 φορές και να «παίξουμε» με την ένταση της φωτιάς για να μην αρπάξει εξωτερικά μέχρι να γίνει και στο εσωτερικό του.
- Για να το γυρίσουμε χρησιμοποιούμε λαβίδα και όχι πιρούνι, για να μην το τρυπήσουμε και έχουμε απώλεια υγρών.
- Μόλις ψηθούν τα φιλέτα, τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και τα αφήνουμε να σταθούν για 4-5 λεπτά.
- Σερβίρουμε με φρέσκια πράσινη σαλάτα και χοντρό θαλασσινό αλάτι, χοντροσπασμένο πιπέρι και μουστάρδα σε μπολάκια για να βάζει ο καθένας στο φιλέτο του όσο θέλει.
Μυστικά
Αν το τηγάνι δεν είναι μεγάλο, ψήνουμε τα φιλέτα σε δύο δόσεις, γιατί αν τα στριμώξουμε σε μικρό σκεύος θα πέσει απότομα η θερμοκρασία και δεν ψηθούν σωστά. Την πρώτη δόση φιλέτων την κρατάμε σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο μέσα σε χλιαρό φούρνο στους 60°C.