30'
προετοιμασία
25' παρασκευή
Σύνολο: 55'
Υλικά
Τεμάχια: 15Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα μπουρεκάκια με βραστή ζύμη, πρώτα βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, το λάδι και το αλάτι.
- Μόλις κοχλάσει, αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, ενώ ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο.
- Οταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, αλλά να μην είναι σκληρό, είναι έτοιμο.
- Το αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει τόσο που να μπορούμε να το πιάσουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Σε μια λεκάνη λιώνουμε τη φέτα με το πιρούνι και την ανακατεύουμε με τα αυγά μέχρι να γίνει ενιαίο μείγμα.
- Παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη, μεγάλο σαν αυγό, στην παλάμη και του κάνουμε ένα βαθούλωμα με τα δάχτυλα.
- Βάζουμε εκεί 1 γεμάτο κουτ. γλυκού γέμιση και το κλείνουμε, δίνοντάς του το σχήμα μισού δίσκου.
- Αραδιάζουμε τα μπουρεκάκια με βραστή ζύμη στο ταψί, τα αλείφουμε με ελάχιστο λάδι και τα ψήνουμε μέχρι να πάρουν ένα ευχάριστο χρυσορόδινο χρώμα, περίπου 25 λεπτά.
Μυστικά
Την ίδια ακριβώς ζύμη κατέγραψε η αείμνηστη Εύη Βουτσινά σε Σαρακατσάνους του Έβρου. Εκείνοι τη λένε ζεματιστή πίτα και τη γεμίζουν ή με μείγμα τυριού - αυγού ή με χόρτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 90.