ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπουτάκια κοτόπουλου με πράσα και ροζ πιπέριΜπουτάκια κοτόπουλου με πράσα και ροζ πιπέρι Επιλέγουμε το κατά πολλούς νοστιμότερο μέρος της γαλοπούλας, τα μπούτια. Η συνταγή γίνεται βέβαια και με στήθος, αλλά και με ολόκληρη γαλοπούλα. Κόβουμε το κρέας σε φέτες ή ακανόνιστα κομμάτια και το συνοδεύουμε με πιλάφι, πουρέ πατάτας ή και τα δύο.

1 ώρα προετοιμασία
4 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 5 ώρες

Υλικά

Για τη σάλτσα δαμάσκηνο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μπούτια γαλοπούλας έξτρα ζουμερά, με σάλτσα δαμάσκηνο, ξεκινάμε με τη γαλοπούλα.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Αλείφουμε τα μπούτια της γαλοπούλας με 30 ml από το λάδι, τα αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα και τα βάζουμε στην ειδική σακούλα ψησίματος.
  3. Τη δένουμε καλά και την τρυπάμε με ένα μυτερό μαχαίρι σε ένα δύο σημεία, ώστε να διαφεύγουν λίγοι υδρατμοί.
  4. Βάζουμε τη σακούλα σε ταψί και ψήνουμε για περίπου 3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το ψαχνό και να ξεκολλάει από το κόκαλο.
  5. Ξεφουρνίζουμε και βγάζουμε τα μπούτια προσεκτικά από τη σακούλα (για να μην καούμε από τους υδρατμούς). Λίγο πριν από το σερβίρισμα, τα στεγνώνουμε απαλά με χαρτί κουζίνας.
  6. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα ψημένα μπούτια (σε δόσεις) για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά.

Σάλτσα δαμάσκηνο

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο καφέ χρώμα.
  2. Προσθέτουμε τα κομμένα δαμάσκηνα, το νερό και το σιρόπι δαμάσκηνο και βράζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε και διατηρούμε τη σάλτσα ζεστή.

Σερβίρισμα

  1. Κόβουμε τα μπούτια γαλοπούλας σε φέτες (όσο γίνεται) ή σε κομμάτια ακανόνιστα και τα σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα (ή τα αφήνουμε άκοπα και τα κόβουμε σε ξύλο κοπής πάνω στο τραπέζι).
  2. Τα σερβίρουμε με τη ζεστή σάλτσα δαμάσκηνο. Συνοδεύουμε με πιλάφι και πουρέ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.

Άρθρα και Συνταγές με Γαλοπούλα

Άρθρα και Συνταγές με Δαμάσκηνα

Άρθρα και Συνταγές με Μπέικον

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών