20'
προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 45'
Υλικά
Κομμάτια: 30Για την επάλειψη (αν θέλουμε)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα πασχαλινά κουλουράκια vegan και χωρίς ζάχαρη, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα, τη μαστίχα και το μαχλέπι.
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα δύο έλαια, το κονιάκ, το σιρόπι αγαύης και τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει.
- Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια ή με μίξερ χειρός μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή και ομοιογενή ζύμη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Κόβουμε κομματάκια ζύμης βάρους περίπου 25-30 γρ. το καθένα και τα πλάθουμε σε κουλουράκια, στο σχήμα που μας αρέσει (στρογγυλά, σπιράλ, πλεξούδες κ.λπ.).
- Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Αν θέλουμε, ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τα υλικά της επάλειψης, δηλαδή το σιρόπι αγαύης με το ρόφημα αμυγδάλου, και με ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλουράκια ώστε να γυαλίσουν με το ψήσιμο.
- Ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ξεφουρνίζουμε τα vegan πασχαλινά κουλουράκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Όσο είναι ζεστά, είναι μαλακά, αλλά καθώς κρυώνουν, θα σφίξουν.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.