
1 ώρα
προετοιμασία
30' ψήσιμο
1 ημέρα και 2 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 3 ώρες και 30'
Υλικά
Κομμάτια: για περίπου 24 ρολάκιαΓια τη ζύμη
Για τη γέμιση
Για το γλάσο
Διαδικασία
Ζύμη
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα και τη μαγιά και τη διαλύουμε με τα δάχτυλά μας.
- Προσθέτουμε τα αλεύρια, τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο.
- Ζυμώνουμε με τον γάντζο για 2-3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
- Αν η ζύμη είναι πολύ στεγνή, προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα, 1 κουτ. γλυκού τη φορά.
- Αν είναι πολύ λασπερή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι, 1 κουτ. σούπας σούπας τη φορά.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Την πλάθουμε διπλώνοντάς τη συνεχώς προς το κέντρο μέχρι να γίνει πολύ ελαστική.
- Της δίνουμε σχήμα μπάλας και τη μεταφέρουμε σε ένα αλευρωμένο μπολ.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά.
- Έπειτα πιέζουμε τη ζύμη να γίνει κάπως επίπεδη, δίνοντάς της παράλληλα τετράγωνο σχήμα, και την τυλίγουμε σε μεμβράνη.
- Την αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
Γέμιση
- Βουτυρώνουμε δύο στρογγυλές και βαθιές φόρμες του κέικ με τρύπα στη μέση.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό με την καστανή ζάχαρη με ένα σύρμα.
- Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε με τη σειρά το μέλι, το αλεύρι, το αλάτι, τα 35 γρ. βούτυρο, το κορν φλάουρ και το ταχίνι.
- Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Συναρμολόγηση
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι να σχηματίσουμε ένα παραλληλόγραμμο 25 x 45 εκ. με πάχος μισό εκατοστό.
- Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της ζύμης τη γέμιση, φτάνοντας μέχρι άκρη άκρη. Από πάνω σκορπίζουμε τον χαλβά.
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε σφιχτό ρολό από τη μεγάλη πλευρά της.
- Στο τέλος πιάνουμε το ρολό από τις δύο του άκρες, το ανασηκώνουμε και το τραβάμε ελαφρώς, να μακρύνει λίγο.
- Με ένα μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε ροδέλες πάχους 2 εκ. Θα βγουν περίπου 24 ροδέλες.
- Τις μοιράζουμε ξαπλωτά μέσα στις δύο φόρμες, βάζοντας δύο στρώσεις ροδέλες σε κάθε φόρμα.
- Καλύπτουμε κάθε φόρμα με μια καθαρή νάιλον σακούλα αφήνοντας αρκετό αέρα στο πάνω μέρος, γιατί τα ρολά θα φουσκώσουν.
- Διπλώνουμε τα χερούλια της σακούλας κάτω από τη φόρμα.
- Αφήνουμε κατά μέρος σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο τα ρολάκια, για περίπου 1 1⁄2 ώρα.
Γλάσο
- Σε ένα μπρίκι σιγοβράζουμε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Προσθέτουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε καλά.
- Ψήνουμε τα ρολάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά.
- Τα βγάζουμε, περιμένουμε 5 λεπτά και τα ξεφορμάρουμε. Αλείφουμε με το γλάσο και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.