ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣcinnamon rollsCinnamon rolls (βίντεο)
1 ώρα προετοιμασία
30' ψήσιμο
1 ημέρα και 2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 3 ώρες και 30'

Υλικά

Κομμάτια: για περίπου 24 ρολάκια

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Για το γλάσο

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα και τη μαγιά και τη διαλύουμε με τα δάχτυλά μας.
  2. Προσθέτουμε τα αλεύρια, τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο.
  3. Ζυμώνουμε με τον γάντζο για 2-3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
  4. Αν η ζύμη είναι πολύ στεγνή, προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα, 1 κουτ. γλυκού τη φορά.
  5. Αν είναι πολύ λασπερή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι, 1 κουτ. σούπας σούπας τη φορά.
  6. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  7. Την πλάθουμε διπλώνοντάς τη συνεχώς προς το κέντρο μέχρι να γίνει πολύ ελαστική.
  8. Της δίνουμε σχήμα μπάλας και τη μεταφέρουμε σε ένα αλευρωμένο μπολ.
  9. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά.
  10. Έπειτα πιέζουμε τη ζύμη να γίνει κάπως επίπεδη, δίνοντάς της παράλληλα τετράγωνο σχήμα, και την τυλίγουμε σε μεμβράνη.
  11. Την αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.

Γέμιση

  1. Βουτυρώνουμε δύο στρογγυλές και βαθιές φόρμες του κέικ με τρύπα στη μέση.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό με την καστανή ζάχαρη με ένα σύρμα.
  3. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε με τη σειρά το μέλι, το αλεύρι, το αλάτι, τα 35 γρ. βούτυρο, το κορν φλάουρ και το ταχίνι.
  4. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Συναρμολόγηση

  1. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι να σχηματίσουμε ένα παραλληλόγραμμο 25 x 45 εκ. με πάχος μισό εκατοστό.
  2. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της ζύμης τη γέμιση, φτάνοντας μέχρι άκρη άκρη. Από πάνω σκορπίζουμε τον χαλβά.
  3. Τυλίγουμε τη ζύμη σε σφιχτό ρολό από τη μεγάλη πλευρά της.
  4. Στο τέλος πιάνουμε το ρολό από τις δύο του άκρες, το ανασηκώνουμε και το τραβάμε ελαφρώς, να μακρύνει λίγο.
  5. Με ένα μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε ροδέλες πάχους 2 εκ. Θα βγουν περίπου 24 ροδέλες.
  6. Τις μοιράζουμε ξαπλωτά μέσα στις δύο φόρμες, βάζοντας δύο στρώσεις ροδέλες σε κάθε φόρμα.
  7. Καλύπτουμε κάθε φόρμα με μια καθαρή νάιλον σακούλα αφήνοντας αρκετό αέρα στο πάνω μέρος, γιατί τα ρολά θα φουσκώσουν.
  8. Διπλώνουμε τα χερούλια της σακούλας κάτω από τη φόρμα.
  9. Αφήνουμε κατά μέρος σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο τα ρολάκια, για περίπου 1 1⁄2 ώρα.

Γλάσο

  1. Σε ένα μπρίκι σιγοβράζουμε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  2. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Προσθέτουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε καλά.
  3. Ψήνουμε τα ρολάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά.
  4. Τα βγάζουμε, περιμένουμε 5 λεπτά και τα ξεφορμάρουμε. Αλείφουμε με το γλάσο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ταχίνι

Άρθρα και Συνταγές με Χαλβάς

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών