Το μωσαϊκό αναβαθμίζεται! Από παιδικό γλυκό γίνεται γκουρμέ συνοδευτικό για τσάι ή καφέ. Πώς; Αν βάλουμε στο μείγμα χαλβά και γεμίσουμε τον κορμό με κάστανα και ρόδια.
Bάζουμε τη μαργαρίνη ή το βούτυρο σε μια μεσαία κατσαρόλα και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να γίνεται ρευστό, προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει. Μόλις έχουμε ένα μείγμα λείο και γυαλιστερό, αποσύρουμε από τη φωτιά. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα μπισκότα.
Προσθέτουμε τον χαλβά και το μείγμα κουβερτούρας. Ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να καλυφθούν καλά τα μπισκότα.
Απλώνουμε στον πάγκο μας ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο μήκους περίπου 50 εκ. και από πάνω ένα μεγαλύτερο κομμάτι διαφανούς μεμβράνης. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στη μεμβράνη και με τη ράχη ενός κουταλιού το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια έτσι ώστε να έχει μήκος 40-45 εκ. και πλάτος 15-20 εκ.
Στο κέντρο και κατά μήκος ρίχνουμε τα κάστανα και τα σπόρια του ροδιού.
Σηκώνουμε τη μία μακριά πλευρά της μεμβράνης και τη φέρνουμε προς την άλλη ώστε τα υλικά να διπλώσουν και να σχηματιστεί ένα ρολό.
Επαναλαμβάνουμε και σφίγγουμε με τα δάχτυλά μας κατά μήκος του γλυκού για να σταθεροποιήσουμε τον κορμό. Ύστερα τυλίγουμε σφιχτά με το αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε στην κατάψυξη για περίπου 1 ώρα.
30'
προετοιμασία
2 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 8
Διαδικασία
Για το μωσαϊκό με χαλβά βανίλιας, κάστανο και ρόδι, βάζουμε τη μαργαρίνη ή το βούτυρο σε μια μεσαία κατσαρόλα και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
Μόλις αρχίσει να γίνεται ρευστό, προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει.
Μόλις έχουμε ένα μείγμα λείο και γυαλιστερό, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα μπισκότα.
Προσθέτουμε τον χαλβά και το μείγμα κουβερτούρας.
Ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να καλυφθούν καλά τα μπισκότα.
Απλώνουμε στον πάγκο μας ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο μήκους περίπου 50 εκ. και από πάνω ένα μεγαλύτερο κομμάτι διαφανούς μεμβράνης.
Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στη μεμβράνη και με τη ράχη ενός κουταλιού το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια έτσι ώστε να έχει μήκος 40-45 εκ. και πλάτος 15-20 εκ.
Στο κέντρο και κατά μήκος ρίχνουμε τα κάστανα και τα σπόρια του ροδιού.
Σηκώνουμε τη μία μακριά πλευρά της μεμβράνης και τη φέρνουμε προς την άλλη ώστε τα υλικά να διπλώσουν και να σχηματιστεί ένα ρολό.
Επαναλαμβάνουμε και σφίγγουμε με τα δάχτυλά μας κατά μήκος του γλυκού για να σταθεροποιήσουμε τον κορμό.
Ύστερα τυλίγουμε σφιχτά με το αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε στην κατάψυξη για περίπου 1 ώρα.
Βγάζουμε από την κατάψυξη και το βάζουμε στη συντήρηση για 1 ώρα ακόμη.
Για να σερβίρουμε το μωσαϊκό με χαλβά βανίλιας, κάστανο και ρόδι, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη μεμβράνη και κόβουμε κομμάτια πάχους 2,5 εκ.
Διατηρούμε το μωσαϊκό με χαλβά βανίλιας, κάστανο και ρόδι στο ψυγείο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 10.