ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπάμιες λαδερές, αλλά ως σάλτσα για πατάτες τηγανητέςΜπάμιες λαδερές, αλλά ως σάλτσα για πατάτες τηγανητές «Ο μεζές των φτωχών και των αδυνάτων», έτσι αποκαλεί την οφτή πατάτα ο Καγιαμπής, ο ιδιοκτήτης του ομώνυμου καφενείου στον νομό Ηρακλείου. Τον συναντήσαμε στο πλαίσιο του ρεπορτάζ για το τεύχος του Γαστρονόμου «Στα καφενεία της Κρήτης» και μας έδωσε τη συνταγή για τον λιτό και πεντανόστιμο μεζέ.

5' προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 35'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την πατάτα οφτή κόβουμε τις πατάτες στη μέση κατά μήκος, τις βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψάκι με τη φλούδα προς τα κάτω και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 10 λεπτά.
  2. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 250°C και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  3. Τις σερβίρουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι, ρίγανη και ελαιόλαδο κι αν θέλουμε, τις σερβίρουμε μαζί με ελιές, ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο και λεμόνι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών