Από το βιβλίο του Θωμά Σαββίδη Ποντιακή διατροφή, Εκδόσεις Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠέστροφες πλακί με λαχανικά, από την ΉπειροΠέστροφες πλακί με λαχανικά, από την Ήπειρο Άφθονο το βούτυρο αλλά και οι πέστροφες στα ορεινά ποτάμια και στα ρυάκια των Ποντικών Άλπεων. Όσο για τα αμύγδαλα και γενικά τους ξηρούς καρπούς, συνηθίζονται στα ποντιακά πιάτα.

10' προετοιμασία
17' τηγάνισμα
Σύνολο: 27'

Υλικά

Μερίδες: 2

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε πέστροφες με αμύγδαλα, αρχικά πλένουμε τις πέστροφες και τις σκουπίζουμε καλά.
  2. Στη συνέχεια, τις αλατίζουμε ελαφρώς και τις αλευρώνουμε.
  3. Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι.
  4. Βάζουμε στο τηγάνι τις πέστροφες και τις τηγανίζουμε για 15-17 λεπτά, γυρίζοντάς τες τακτικά για να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  5. Περίπου 2-3 λεπτά πριν τις βγάλουμε από το τηγάνι, ρίχνουμε στο τηγάνι και τα αμύγδαλα και τα ροδίζουμε και αυτά στο βούτυρο (βγάζουν και οι πέστροφες το δικό τους λίπος, που δίνει έξτρα νοστιμιά).
  6. Τις βγάζουμε προσεκτικά από το τηγάνι, τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και μεταφέρουμε σε πιατέλα.
  7. Με τρυπητή κουτάλα παίρνουμε το φιλέ αμυγδάλου από το τηγάνι και το σκορπίζουμε στις πέστροφες.
  8. Ραντίζουμε με χυμό λεμονιού και σερβίρουμε τις πέστροφες με αμύγδαλα.

Μια Σαντορίνη δεξαμενής.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 174.

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές με Πέστροφα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT