20'
προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 20'
Διαδικασία
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα ρεβύθια και νερό να τα σκεπάζει. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Σουρώνουμε τα ρεβύθια (κρατάμε το νερό στο οποίο έβρασαν για αργότερα), τα ρίχνουμε σε πυρέξ ή σε γάστρα και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και το τριμμένο κρεμμύδι.
- Ρίχνουμε το δεντρολίβανο και το ελαιόλαδο και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε από το νερό όπου έβρασαν τα ρεβύθια τόσο όσο για να καλυφθούν.
- Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο τις ροδέλες κρεμμυδιού για 4-5 λεπτά, ίσα να αρχίσουν να ροδίζουν. Τις στρώνουμε στην επιφάνεια των ρεβυθιών. Από πάνω βάζουμε τις ροδέλες ντομάτας (αν χρησιμοποιήσουμε) και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να γίνουν τα ρεβύθια.
- Αφήνουμε τα ρεβύθια να κρυώσουν λίγο και σερβίρουμε.
Μια καλή Ρετσίνα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.