Το ρόστο ήταν συνηθισμένο κυριακάτικο σμυρναίικο φαγητό που συναντάμε σε διάφορες παραλλαγές, είτε σε ένα ατόφιο κομμάτι είτε γεμιστό, στο φούρνο ή στην κατσαρόλα. Για να το κάνουμε γεμιστό, ζητάμε από τον κρεοπώλη μας ένα πλακέ κομμάτι κρέατος, επισημαίνοντάς του πως το προορίζουμε για ρολό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠένες με χοιρινό ρόστοΠένες με χοιρινό ρόστο
30' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ρόστο γεμιστό με καρότο, αρχικά ζεσταίνουμε τη 1 κουταλιά βούτυρο (ή τις 2 κουτ. λάδι) σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  2. Βάζουμε το καρότο και το σέλινο, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για περίπου 8 - 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν λίγο.
  3. Αφήνουμε τα λαχανικά να κρυώσουν.
  4. Απλώνουμε το κομμάτι του μοσχαρίσιου νουά και βάζουμε τη γέμιση στο κέντρο κατά μήκος, προσέχοντας να μη φτάσουμε ως τις άκρες.
  5. Τυλίγουμε το μοσχαρίσιο νουά σε ρολό, εγκλωβίζοντας στο εσωτερικό τη γέμιση.
  6. Για να το δέσουμε, θα χρειαστούμε βοήθεια: ένας να κρατάει το μοσχαρίσιο νουά σφιχτά ρολαρισμένο και ένας να κάνει δεσίματα πυκνά με σπάγκο μαγειρικής.
  7. Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του σκόρδου.
  8. Με ένα μαχαιράκι κάνουμε τομές σε διάφορα σημεία στο μοσχαρίσιου νουά και εκεί μπήγουμε τα σκόρδα. Έτσι το μοσχαρίσιο νουά θα νοστιμίσει σε βάθος.
  9. Σε μια κατσαρόλα (που να χωράει το μοσχάρι σχεδόν ακριβώς) ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  10. Καβουρδίζουμε καλά το μοσχάρι απ’ όλες τις πλευρές.
  11. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια στον κενό χώρο και τα σοτάρουμε να μαραθούν λίγο.
  12. Σβήνουμε με το κρασί και μετά από 2 λεπτά μισοσκεπάζουμε το μοσχάρι με ζεστό νερό.
  13. Μόλις κοχλάσει το υγρό, ρυθμίζουμε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά - 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το μοσχάρι, χωρίς να στεγνώσει.
  14. Περιχύνουμε το φαγητό με το κονιάκ στο τέλος του μαγειρέματος (και όχι στην αρχή, για να μείνει ζωντανό το άρωμά του), προσθήκη που θα δώσει γευστικό βάθος στη σάλτσα.
  15. Βράζουμε για μερικά λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  16. Βγάζουμε το μοσχαρίσιο νουά από την κατσαρόλα, το βάζουμε σε μια πιατέλα και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
  17. Μεταφέρουμε τη σάλτσα μαζί, με τα μαλακά από το μαγείρεμα, κρεμμύδια στο μούλτι.
  18. Χτυπάμε μέχρι να προκύψει μια ενιαία σάλτσα. Τα κρεμμύδια θα δώσουν σώμα στη σάλτσα και παράλληλα θα τη γλυκάνουν.
  19. Αν η σάλτσα είναι πολύ αραιή, τη βάζουμε να πάρει μια βράση μέχρι να πήξει όσο μας αρέσει. Αν είναι πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο νερό και τη βάζουμε να πάρει μια βράση.
  20. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.
  21. Επίσης, για να της δώσουμε περισσότερη ένταση, μπορούμε να ενσωματώσουμε λίγη πικάντικη μουστάρδα, ενώ, αν είναι ξινούτσικη, προσθέτουμε ελάχιστο μέλι.
  22. Κόβουμε τους σπάγκους και κόβουμε το μοσχαρίσιο νουά σε λεπτές φέτες με καλό κοφτερό μαχαίρι.
  23. Σερβίρουμε, το ρόστο γεμιστό με καρότο, με τη σάλτσα του και συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή πατάτες τηγανητές.

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Σκόρδο

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών