1 ώρα
προετοιμασία
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Μερίδες: 10-12Διαδικασία
- Για τη σαλάτα με πρασινάδες, ψητά αχλάδια, ρόδι και καρύδια ξεκινάμε και σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μέλι, 45 ml από το ξίδι και 15 ml από το λάδι.
- Προσθέτουμε τα αχλάδια και τα κρεμμυδάκια, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αδειάζουμε σε ρηχό ταψί.
- Ψήνουμε τα υλικά σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο πιάτο.
- Ρίχνουμε τα 40 ml ζεστό νερό στο ταψί και το ξύνουμε με ξύλινη σπάτουλα για να διαλυθούν τα καμένα υπολείμματα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το υπόλοιπο ξίδι και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε ελάχιστα, γιατί δεν θέλουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά, αλλά να παραμείνει το καθένα διακριτό.
- Προσθέτουμε το υγρό του ταψιού και ανακατεύουμε απαλά.
- Σε δυο μεγάλες πιατέλες μοιράζουμε τα σικορέ, τις σκαρόλες (ή τα μαρούλια φριζέ ή τα αντίδια), τα χόρτα, τη σάλτσα που ετοιμάσαμε, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Σκορπίζουμε από πάνω τα καρύδια και τα ρόδια και γύρω γύρω το μείγμα αχλαδιών-κρεμμυδιών.
- Σερβίρουμε αμέσως.
Μυστικά
* Αμερικανική ποικιλία μεγάλου μεγέθους, γλυκόσαρκη, με λεπτή σκουροκίτρινη φλούδα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μανάβικα. ** Εσκαρόλ - σαλατικό συγγενικό του αντιδιού. Τρώγεται ωμό σαν σαλάτα ή βραστό. Τα εξωτερικά φύλλα είναι πικρούτσικα, αλλά τα ανοιχτόχρωμα εσωτερικά πιο γλυκά. Το βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε ορισμένα μανάβικα. Αντικαθιστούμε με αντίδι ή με μαρούλι φριζέ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 153.