ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣεκέρ παρέΣεκέρ παρέ με αυθεντική σμυρναίικη συνταγή

Οι σαμσάδες της Καλουδίτσας

Τη συνταγή για τους σιροπιαστούς σαμσάδες μάς την έδωσε η κ. Μαρία Καλλιγερή από το Πλατύ της Λήμνου, που την έμαθε από τη μαμά της την Καλουδίτσα κι εκείνη με τη σειρά της από τη γιαγιά Δέσποινα.

Οι σαμσάδες της Καλουδίτσας

«Η γιαγιά μας το έκανε πάντα την Πρωτοχρονιά. Ήταν το γλυκό για το ποδαρικό και το σέρβιραν μαζί με λικέρ σπιτικά», μας λέει η Μαρία.

Οι σαμσάδες της Καλουδίτσας Οι σαμσάδες της Καλουδίτσας

Πρόκειται για μια υπέροχη σιροπιαστή μπουκιά με φύλλο λαδιού, γεμισμένο με σουσάμι, που τα παλιά χρόνια καλλιεργούνταν κατά κόρον στο νησί.

Οι σαμσάδες της Καλουδίτσας

Ειδικά στην περιοχή της νοτιοδυτικής Λήμνου, όπου είχαν κι αρκετές αμυγδαλιές, έβαζαν μέσα και τριμμένο αμύγδαλο.

Οι σαμσάδες της Καλουδίτσας

Όταν έχουν χρόνο, η κ. Μαρία και η κ. Καλουδίτσα ετοιμάζουν τους αυθεντικούς σαμσάδες στον ξυλόφουρνο που δεν σβήνει ποτέ, στην οικογενειακή ταβέρνα Καλουδίτσα στο Πλατύ.

Οι σαμσάδες της Καλουδίτσας

30' προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Κομμάτια: 25

Φύλλο

Γέμιση

Σιρόπι

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ.

Ζύμη

  1. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη, να γίνει μαλακή και εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.

Σιρόπι

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε για 5 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη (από όταν αρχίσει ο ο βρασμός). Μόλις αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  2. Όταν ρίξουμε το σιρόπι, πρέπει είτε το γλυκό μας να είναι κρύο και το σιρόπι ζεστό είτε το αντίστροφο, άρα ρυθμίζουμε τη σειρά που θα κάνουμε τα πράγματα.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια.
  4. Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο με τον πλάστη-βέργα.
  5. Κάθε φύλλο που ανοίγουμε το αλείφουμε με ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με λίγη από τη γέμιση, καλύπτοντας όλη την επιφάνειά του.
  6. Τυλίγουμε το φύλλο στον πλάστη κι έτσι όπως είναι τυλιγμένο το σουρώνουμε, τραβώντας και αφαιρώντας παράλληλα τον πλάστη. Κόβουμε το ρολό σε 4-5 κομμάτια και τα μεταφέρουμε σε μεγάλο στρογγυλό ταψί που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο.
  7. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και τοποθετούμε τους σαμσάδες στο ταψί, κοντά στους προηγούμενους.
  8. Ψήνουμε για 30 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C.
  9. Βγάζουμε από τον φούρνο και είτε σιροπιάζουμε αμέσως, όσο είναι ακόμα ζεστό το γλυκό, με το σιρόπι κρύο, είτε αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό καλά και σιροπιάζουμε με το σιρόπι ζεστό.
  10. Περιμένουμε να απορροφηθεί καλά όλο το σιρόπι πριν κόψουμε το γλυκό σε μικρά κομμάτια, σε μέγεθος μπουκιάς.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 46.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές με Σουσάμι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών