30'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σουπιές με πορτοκάλι και σέσκουλα, σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το μελάνι σουπιάς με τα ξύσματα εσπεριδοειδών, 1 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και 1 κουτ. γλυκού από το μπράντι.
- Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.
- Κόβουμε τις σουπιές στη μέση, κατά μήκος, τις ανοίγουμε και τις αλατοπιπερώνουμε.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις σουπιές μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
- Ρίχνουμε το μπράντι και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τα σέσκουλα και τις φέτες πορτοκαλιού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.
- Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν τα σέσκουλα, χωρίς να ρίξουμε επιπλέον υγρό (θα βγάλουν τα σέσκουλα αρκετά).
- Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 45-50 λεπτά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Περιχύνουμε, τις σουπιές με πορτοκάλι και σέσκουλα, με τον χυμό λεμονιού και τη σάλτσα με το μελάνι σουπιάς, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.
Πλούσια τα γευστικά ελέη του καθαροδευτεριάτικου τραπεζιού, είναι ένας πραγματικός πονοκέφαλος για τους οινικούς συνδυασμούς. Ας καταλήξουμε, λοιπόν, σε απλές και ασφαλείς λύσεις. Πατροπαράδοτα, ούζο και τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο. Χωρίς κανέναν ενδοιασμό ρετσίνα, πιπεράτη και βοτανική, το εθνικό κρασί των μεζέδων! Και πιο προχωρημένα, ξηρά λευκά αφρώδη και παγωμένα ισπανικά Sherry Manzanilla.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 130.