15' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 4

Για την πολίτικη σαλάτα

Για τις σουπιές 

Διαδικασία

Σαλάτα

  1. Τρίβουμε το λάχανο, τα καρότα και τα αγγουράκια τουρσί στον τρίφτη. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα αλατίζουμε.
  2. Λιώνουμε το σκόρδο και το ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι με το ξίδι, το λάδι και το μπούκοβο.
  3. Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με το λάχανο και τρίβουμε τα λαχανικά, να μαραθούν και να νοστιμίσουν.
  4. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο να νοστιμίσει το μείγμα.

Σουπιές

  1. Βάζουμε τις σουπιές σε μια κατσαρόλα με τη δάφνη, το γλυκάνισο, τα πιπέρια και λίγο αλάτι.
  2. Προσθέτουμε νερό από το βραστήρα να μισοκαλυφθούν, σκεπάζουμε και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά ή μέχρι να γίνουν τρυφερές. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό κατά το βράσιμο.
  3. Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα.
  4. Χτυπάμε στο μπλέντερ το λεμόνι, το χαλβά, το ταχίνι και το λάδι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  5. Μόλις κρυώσουν λίγο οι σουπιές, κόβουμε καθεμία σε 3 κομμάτια, έτσι ώστε να έχουμε 3 σχεδόν επίπεδα κομμάτια: το κεντρικό και τα δύο πλαϊνά που έχουν τα πτερύγια.
  6. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο από το λαδολέμονο (περίπου 2 κουτ. σούπας) και ανακατεύουμε.
  7. Αν χρησιμοποιούμε τηγάνι-γκριλ, το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ψήνουμε τις σουπιές για περίπου 4 - 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
  8. Αν το κάνουμε στο γκριλ του φούρνου, το προθερμαίνουμε και ψήνουμε στη λαμαρίνα του φούρνου για 6 - 7 λεπτά από κάθε πλευρά.
  9. Αν ψήνουμε στα κάρβουνα, παραλείπουμε το βράσιμο.

Σερβίρισμα

  1. Κόβουμε τις σουπιές σε λωρίδες 1 εκ., τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο λαδολέμονο, προσθέτουμε την κάππαρη και αλατοπίπερο κατά βούληση και ανακατεύουμε.
  2. Σερβίρουμε τις σουπιές με τη λαχανοσαλάτα.

Μυστικά

Τι άλλο μπορούμε να σερβίρουμε: ● Πατάτες τηγανητές ● Διάφορα τουρσιά ● Χόρτα εποχής βραστά ή τσιγαριαστά με μάραθο ● Πιατέλα με κριτσίνια και ντιπ από ντοματοπελτέ, πάστα ελιάς, ξύσμα λεμονιού και ξερή μαντζουράνα ή ρίγανη

Παγωμένα τσίπουρα χωρίς γλυκάνισο και μπίρες pils.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 96.

Άρθρα και Συνταγές με Λάχανο

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές με Σουπιές

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών