
40'
προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
2 ώρες και 10'
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Για την τάρτα με ζουμερή γέμιση αλά πολίτα, χτυπάμε με τον γάντζο στο μίξερ το ελαιόλαδο μαζί με το αλάτι, το νερό και τέλος, σταδιακά, τα άλευρα.
- Ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια λεία ζύμη.
- Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες.
Γέμιση
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό), για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα καρότα, το πράσο και τις πατάτες και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
- Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το αλεύρι, προσθέτουμε τις αγκινάρες και ρίχνουμε νερό που να καλύψει τα υλικά κατά τα τρία τέταρτα.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Προσθέτουμε τον αρακά και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
- Αποσύρουμε, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, τον άνηθο και τον μάραθο και ανακατεύουμε.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει λίγο.
Τάρτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 1 εκ. και το στρώνουμε στην ταρτιέρα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
- Δεν την προψήνουμε.
- Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε σε χαμηλό ράφι για 40 λεπτά, ίσα να ροδίσει η ζύμη και να σφίξει κάπως η γέμιση.
- Αφήνουμε την τάρτα εκτός φούρνου για 10 λεπτά, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Μυστικά
Για ευκολία, χρησιμοποιούμε έτοιμο φύλλο κουρού, το οποίο προψήνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.