ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛικέρ ρόδι με τσίπουροΛικέρ ρόδι με τσίπουρο

To παντς (punch) –κατά πολλούς το πιο παλιό κοκτέιλ– είναι το κατεξοχήν ποτό της παρέας, αφού είναι εύκολο στην παρασκευή του, προορίζεται για πολλά άτομα και, έτσι όπως σερβίρεται σε μεγάλο μπολ, πάντα εντυπωσιάζει. Το όνομά του στα ινδικά σημαίνει «5», και πράγματι πέντε είναι τα στοιχεία που πρέπει να ισορροπούν στην παρασκευή του: 1 μέρος ξινό (λεμόνι, λάιμ), 2 μέρη γλυκό (ζάχαρη, μέλι), 3 μέρη αλκοόλ (ρούμι, κονιάκ, ουίσκι, τεκίλα, τζιν, βότκα), 4 μέρη νερό ή κάποιο τσάι ή χυμός και τα μπαχαρικά (μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι).

10' παρασκευή
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: για 1 μεγάλο μπολ

Γαρνιτούρα

Διαδικασία

  1. Για το Baba’s Christmas Punch, βάζουμε όλα τα υλικά στο μπολ. Ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν πολύ καλά. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ώρες (ή για 1 βράδυ), ώστε να δέσουν τα αρώματα.
  2. Σερβίρουμε σε ένα μεγάλο μπολ στο τραπέζι ή σε κάποιο σημείο από όπου οι καλεσμένοι μπορούν να σερβίρονται μόνοι τους. Δίπλα στο μπολ φροντίζουμε να βάλουμε μια κουτάλα της σούπας, ωραία ποτήρια ή κούπες και ένα μπολ με πάγο.
  3. Σε κάθε ποτήρι βάζουμε από 2-3 παγάκια, γεμίζουμε με παντς και γαρνίρουμε με ένα στικ κανέλας, 1 φέτα πορτοκάλι και τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Μυστικά

  • Καλό είναι να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα σιροπιού, για να το έχουμε και για άλλες χρήσεις (π.χ. σε άλλα κοκτέιλ, ως γλυκαντικό σε τσάι, πάνω από φρούτα, για μια γρήγορη φρουτοσαλάτα-επιδόρπιο κ.λπ.). Η διαδικασία παρασκευής είναι απλή: ζεσταίνουμε το μέλι με το νερό μέχρι να διαλυθεί και αποσύρουμε. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει προτού το χρησιμοποιήσουμε. Το διατηρούμε σε βάζο εκτός ψυγείου.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 153.

Άρθρα και Συνταγές με Κονιάκ

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές για Κοκτέιλ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών