Τα ξεροτήγανα τα συναντάμε σε όλες τις Κυκλάδες, με μικρές παραλλαγές. Στην Κίμωλο τα Χριστούγεννα προσθέτουν και ζαφορά (κρόκο). Τον κρόκο, που φυτρώνει στα υψώματα του νησιού, παλαιότερα τον συνέλεγαν, ξεχώριζαν και ξέραιναν τους στήμονές του και τους μοσχοπουλούσαν. Με αυτόν τον τρόπο οι φτωχοί αγρότες εξασφάλιζαν ένα σημαντικό έσοδο. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο βιβλίο «Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα (1700-1800)» (τόμος Β ́) του Κυριάκου Σιμόπουλου, ο Γάλλος περιηγητής Sonnini de Manoncourt στις αρχές του 19ου αιώνα αναφέρει ότι χρησιμοποιούσαν ως μονάδα μέτρησης της ζαφοράς το τσόφλι του αυγού!

50' προετοιμασία
30' τηγάνισμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Κομμάτια: 40-50

Γαρνίρισμα

Σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για τα ξεροτήγανα με ζαφορά, σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το νερό με τη ζαφορά, το ούζο, το ελαιόλαδο, το αυγό και τον χυμό.
  2. Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα ζυμάρι λείο και σκληρό. Αφήνουμε για μισή ώρα τη ζύμη να ξεκουραστεί.
  3. Με τη βοήθεια μηχανής που ανοίγει ζύμη για ζυμαρικά ή σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη ανοίγουμε λεπτό φύλλο πάχους 3-4 χλστ.
  4. Το κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες πλάτους 3-4 εκ. και μήκους 15-20 εκ.
  5. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε μία μία κάθε λωρίδα μέσα στο καυτό λάδι και, μόλις φουσκώσει, την πιάνουμε από τη μία άκρη με ένα πιρούνι και την τυλίγουμε να γίνει σαν σαλίγκαρος και να τηγανιστεί από όλες τις πλευρές.
  6. Βγάζουμε κάθε ξεροτήγανο και το αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει τα περιττά λάδια και να κρυώσει.

Σιρόπι

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 3-4 λεπτά (μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει) μέχρι να δέσει.
  2. Βουτάμε για 20 δευτερόλεπτα κάθε κρύο ξεροτήγανο μέσα στο καυτό σιρόπι και το μεταφέρουμε σε πιατέλα.
  3. Ανακατεύουμε μαζί την καρυδόψιχα, το σουσάμι και την κανέλα και πασπαλίζουμε τα ξεροτήγανα.

Μυστικά

Μπορούμε να φτιάξουμε τα ξεροτήγανα σε σχήμα φλογέρας, αρκεί να κόψουμε τις λωρίδες ζύμης πολύ πιο πλατιές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές με Σουσάμι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών