ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΖεστή σαλάτα με καρότο, παντζαρόφυλλα και λάδι κύμινουΖεστή σαλάτα με καρότο, παντζαρόφυλλα και λάδι κύμινου
30' προετοιμασία
40' ψήσιμο
20' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη σαλάτα

Για την κρέμα κουνουπιδιού

Διαδικασία

Σαλάτα

  1. Για να ετοιμάσουμε τη ζεστή σαλάτα με χειμωνιάτικα λαχανικά και κρέμα κουνουπιδιού προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  2. Αλατίζουμε τα παντζάρια και τα τυλίγουμε μαζί σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Τα ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
  3. Μόλις κρυώσουν λίγο ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε, τα ξεφλουδίζουμε (η φλούδα βγαίνει πολύ εύκολα αν τρίψουμε τα παντζάρια στα χέρια μας με χαρτί κουζίνας) και τα κόβουμε σε κομμάτια. Αφήνουμε στην άκρη.
  4. Βάζουμε να ζεσταθεί καλά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να κάψει καλά.
  5. Ρίχνουμε εκεί τα καρότα, τη λαχανίδα, τα μπουκετάκια κουνουπιδιού και μπρόκολου, το κρεμμύδι και λίγο αλάτι.
  6. Αφήνουμε τα λαχανικά να ψηθούν καλά, χωρίς λάδι, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να αρπάξουν και να ροδίσουν ωραία και έντονα.
  7. Προσθέτουμε τα παντζάρια, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι τα λαχανικά να γυαλίσουν καλά.
  8. Σβήνουμε με το βαλσαμικό ξίδι και μαγειρεύουμε μέχρι να κοχλάσει και να δέσει ελαφρά και τα λαχανικά να καραμελώσουν. Αποσύρουμε.

Κρέμα κουνουπιδιού (την ετοιμάζουμε όσο ψήνονται τα παντζάρια)

  1. Χωρίζουμε το κουνουπίδι σε μπουκέτα και το ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει.
  2. Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός, και το στραγγίζουμε καλά.
  3. Το ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε, όσο είναι ακόμη καυτό, μαζί με το βούτυρο και τον χυμό λεμονιού.
  4. Πολτοποιούμε μέχρι να φτιάξουμε μια πλούσια και λεία κρέμα.

Σερβίρισμα

  1. Απλώνουμε την κρέμα κουνουπιδιού σε μια μεγάλη ρηχή πιατέλα.
  2. Απλώνουμε πάνω τη σαλάτα λαχανικών, περιχύνουμε με τη λιγοστή σάλτσα τους και σκορπίζουμε τα φιστίκια.
  3. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Μυστικά

Μπορούμε να ψήσουμε τα παντζάρια 1-2 ημέρες νωρίτερα, για να κερδίσουμε χρόνο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.

Άρθρα και Συνταγές με Καρότα

Άρθρα και Συνταγές με Κουνουπίδι

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Παντζάρια

Άρθρα και Συνταγές για Σαλάτα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών