Τα πιο φρέσκα λαχανικά και φρούτα της εποχής, τα ωραιότερα, της ώρας πρωινά, και οι καλύτερες παρέες με τους ντόπιους γίνονται στα μερκάτι, δηλαδή στις αγορές της Ρώμης, νωρίς το πρωί. Εκεί δοκιμάζουμε από πομοντορίνι dell pienollo dell Vesuvio στον καιρό τους μέχρι ντομάτες ζουμερές, ριγωτές costoluto Genovese και αφράτες cuore di bue, αλλά και καθαρισμένες αγκινάρες, ψαγμένα τυριά από όλη την «μπότα», γεμιστά ζυμαρικά και μαλακά πανίνι με πατσά. Άλλοι φεύγουν με πλεξούδες σκόρδα κι άλλοι με αγκαλιές λουλούδια.
|
|

μπουράτα, σπέσιαλ τυριά, όπως stravecchio και caciocavallo occhiato, και πολλών λογιών παρμεζάνες μέχρι προσούτο, σπεκ, λουκάνικα cinghialina, ελιές, αγκινάρες και αντσούγιες. Μας ετοίμασαν και πανίνι με φοκάτσια και μορταδέλα, χωριάτικο ψωμί με μοτσαρέλα και πορκέτα, και ροζέτα με πικάντικη ντούγια, που αρέσει στη Δωροθέα.
Τα μερκάτι είναι βιτρίνες της τοπικής παραγωγής της Ρώμης και των πέριξ. «Εκεί βρίσκεις ό,τι είναι φρέσκο, της εποχής» μας έλεγε η Δωροθέα Μερκούρη, που ανέλαβε να μας ξεναγήσει στις αγορές της πόλης. Βάλαμε ξυπνητήρι νωρίς, και γύρω στις 9 πήγαμε για πρωινό στο Mercato di Testaccio, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Marco Rietti και λειτουργεί από το 2012 ως σκεπαστή αγορά, καθημερινά από τις 7 το πρωί μέχρι τις 3.30 μ.μ., εκτός Κυριακής. Μας είχαν ενημερώσει ότι υπάρχουν μαγαζάκια τύπου περιπτέρου, όπως στις εκθέσεις, που πουλάνε panini, σάντουιτς δηλαδή με φρεσκοκομμένα αλλαντικά και τυριά. Αφού κάναμε τη βόλτα μας για να πάρουμε μια ιδέα από τα φρέσκα ζαρζαβατικά και τα φρούτα της εποχής, σταθήκαμε μπροστά στο περίπτερο 84 του Da Fabio και περιμέναμε στην ουρά για να ψωνίσουμε τυριά και αλλαντικά για το σπίτι: από μια μεγάλη ποικιλία σε πεκορίνο ρομάνο, ρικότα, μοτσαρέλα και
|
|


κεφτεδάκια με σάλτσα, σαλσίτσε με τσίκορι, αγκινάρες αλά ρομάνα με πεκορίνο ή και πατσά, και καθίσαμε στα πλαστικά τραπεζάκια στο κέντρο της αγοράς, πήραμε εσπρεσάκια και χορτάσαμε Ρώμη. Φεύγοντας αγοράσαμε από το διπλανό περίπτερο, το Altro νούμερο 77, σακουλίτσες με ανιολότι κι άλλα φρεσκοφτιαγμένα γεμιστά ζυμαρικά με πάστα αυγού, όπως ραβιόλι και τορτελίνι, για τα σπιτικά μας μαγειρέματα.
Από το περίπτερο νούμερο 15 στο Mordi e Vai του Sergio Esposito, όπου οι ουρές έσπαγαν όλα τα ρεκόρ, πήραμε φρέσκα, ζεστά ψωμάκια γεμισμένα με ρωμαϊκά μαγειρευτά, όπως

|
|
Την επομένη φτάσαμε νωρίς το πρωί στο Campo de’ Fiori, που είναι μάλλον η πιο διάσημη αγορά της πόλης. Στην καρδιά της παλιάς Ρώμης, λειτουργεί από το 1869 καθημερινά από τις 6 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, εκτός Κυριακής. Είναι υπαίθρια αγορά που στήνεται γύρω από το άγαλμα του φιλοσόφου Τζορντάνο Μπρούνο και είναι αρκετά πιο τουριστική από την αγορά του Testaccio, και ειδικά τα καταστήματα εστίασης που λειτουργούν γύρω της. Ωστόσο, κι αυτή η αγορά λειτουργεί ως βιτρίνα της εποχής και του τόπου, με όλα τα είδη μαναβικής της εποχής σε αφθονία. Θα βρείτε και κάποιους πάγκους με πεκορίνο και παρμεζάνες διαφόρων ειδών, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά, μικροπωλητές που στύβουν φρέσκους χυμούς και βεβαίως κιόσκια που πουλάνε φρέσκα και μυρωδάτα λουλούδια. Ποικιλία σε τυριά κι αλλαντικά θα βρείτε και στα καταστήματα που βρίσκονται πέριξ της πλατείας, στο Ancient Pizzicheria Ruggeri και στη Norcineria Viola, κι επίσης θα βρείτε ψωμιά, λεπτές, μυρωδάτες φοκάτσιες με φιορ ντι λάτε και ψητά λαχανικά από την αγορά, αλλά και τραγανά bastoncini alle gocce di cioccolato (μπισκότα σοκολάτας) που λιώνουν στο στόμα, στο Forno Campo de’ Fiori.








Ancient Pizzicheria Ruggeri, Campo de’ Fiori, 1, T/+39-06.68.80.10.91
Forno Campo de’ Fiori, Campo de’ Fiori, 22, Τ/+39-06.68.80.66.62
Mercato di Testaccio, via Lorenzo Ghiberti
Norcineria Viola, Campo de’ Fiori, 43, T/+39-06.68.80.61.14