Σχεδόν κάθε ιταλικό σπιτικό έχει τη δική του οικογενειακή συνταγή για κεφτέδες ή πολπέτες, όπως είναι γνωστοί. Σερβίρονται µε ζυµαρικά ή ψωµί. Είναι καλύτερο να µαγειρέψουµε αυτό το πιάτο µία ηµέρα νωρίτερα, για να αφήσουµε τις γεύσεις να αναµειχθούν.
20'
προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη σάλτσα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τους ιταλικούς κεφτέδες με σάλτσα ντομάτας, σε µια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε τη µισή ποσότητα ελαιολάδου σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι και το κουκουνάρι, για 2 - 3 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν.
- Ρίχνουµε το σκόρδο, σοτάρουµε για άλλο µισό λεπτό, αποσύρουµε από τη φωτιά και αφήνουµε για λίγο να κρυώσουν.
- Τα αδειάζουµε σε βαθύ µπολ και προσθέτουµε τα µυρωδικά, τους µαραθόσπορους, το ψωµί, τη ρικότα, την παρµεζάνα, το ξύσµα λεµονιού, το αυγό, τον κιµά και αλατοπίπερο.
- Ζυµώνουµε για λίγα λεπτά, µέχρι να σχηµατιστεί ένα αφράτο µείγµα. Καλύπτουµε µε µεµβράνη και αφήνουµε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, να σφίξει.
- Πλάθουµε σε περίπου 20 - 25 κεφτέδες, χρησιµοποιώντας περίπου 50 γρ. του µείγµατος για την καθεµία, και τις πιέζουµε ελαφρά, ώστε να πλατύνουν.
- Ζεσταίνουµε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουµε τους κεφτέδες (σε δόσεις), για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, µέχρι να χρυσίσουν έντονα. Τους βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.
Για τη σάλτσα
- Παράλληλα, σε µια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουµε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και µαγειρεύουµε σε µέτρια φωτιά, για περίπου 5 λεπτά, µέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς.
- Προσθέτουµε προσεκτικά τους κεφτέδες στη σάλτσα και χαµηλώνουµε τη φωτιά έτσι ώστε να σιγοβράζει.
- Σκεπάζουµε την κατσαρόλα και µαγειρεύουµε για 10 λεπτά.
- Αφήνουµε τους ιταλικούς κεφτέδες με σάλτσα ντομάτας να σταθούν για 10 λεπτά και σερβίρουµε.