ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤραχανάς κοκκινιστόςΤραχανάς κοκκινιστός με φέτα Χίλιες δυο συνταγές φέρνει η χειμωνιάτικη «γουρουνοχαρά», το σφάξιμο του οικόσιτου χοίρου, στα Άγραφα, ανάμεσά τους και τα χωριάτικα λουκάνικα. Στην Καρίτσα, το ορεινότερο χωριό των Αγράφων, το πράσο εξορίζεται από τα λουκάνικα και αντικαθίσταται με άφθονα ξερά κρεμμύδια – μια παραλλαγή για την οποία άντρες και γυναίκες του χωριού καμαρώνουν. Έτσι χειροποίητα και πεντανόστιμα τα φτιάχνουν η Ελένη Στεργίου και η κόρη της Βάσω Σιαπέρα και τα σερβίρουν στην ταβέρνα «Δόλοπες», ως μεζέ ή μαζί με τραχανά ή σαν τηγανιά.

10' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τραχανά με λουκάνικα πρώτα βράζουμε τον τραχανά σε νερό, σύμφωνα με της οδηγίες της συσκευασίας του.
  2. Όταν είναι έτοιμος να χυλώσει, προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα.
  3. Ανακατεύουμε να μισολιώσει το τυρί και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε τα χωριάτικα λουκάνικα, κομμένα σε χοντρές φέτες, μέχρι να ροδίσουν – δεν χρειάζεται άλλη λιπαρή ουσία στο τηγάνι πέρα από το λίπος που βγάζει το ίδιο το αλλαντικό.
  5. Αδειάζουμε το λουκάνικο στον τραχανά (κατά προτίμηση μαζί με το λίπος του) και σερβίρουμε αμέσως.

Μυστικά

Μια ιδιαίτερη ιδέα που μας είπαν οι μαγείρισσες είναι να αντικαταστήσουμε το λουκάνικο με κλασικά κεφτεδάκια, τηγανισμένα και καλά στραγγισμένα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 166.

Άρθρα και Συνταγές με Λουκάνικα

Άρθρα και Συνταγές με Τραχανάς

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών