ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤαραμοσαλάτα μαύρη, με μελάνι σουπιάς και λάιμΤαραμοσαλάτα μαύρη, με μελάνι σουπιάς και λάιμ
20' προετοιμασία
Σύνολο: 20'

Υλικά

Βάρος: για 500 γρ.

Διαδικασία

  1. Μουσκεύουμε το ψωμί σε ένα μπολ με κρύο νερό, για 2-3 λεπτά, και το στύβουμε καλά με τα χέρια μας.
  2. Το βάζουμε σε ένα μπολ.
  3. Ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ τον ταραμά και 2 κουτ. σούπας κρύο νερό, και χτυπάμε για 1/2 λεπτό, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι ο ταραμάς να διαλυθεί.
  4. Χωρίς να σταματήσουμε τη λειτουργία του μπλέντερ, ρίχνουμε το κρεμμύδι και χτυπάμε μέχρι να λιώσει και να ενωθεί με τον ταραμά.
  5. Αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το μισό ελαιόλαδο, σε αργή ροή, χτυπώντας συνεχώς, με τον ίδιο τρόπο δηλαδή που φτιάχνουμε μαγιονέζα.
  6. Στη συνέχεια, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε το ψωμί, 50 ml νερό, το χυμό λεμονιού και στο τέλος το υπόλοιπο ελαιόλαδο, όλα σιγά-σιγά, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία και πυκνή κρέμα.
  7. Αν δεν σερβίρουμε αμέσως, διατηρούμε την ταραμοσαλάτα στο ψυγείο, σε γυάλινο βάζο ή μπολ καλά κλεισμένο.

Μυστικά

3 τρόποι για να την σερβίρουμε

Σε ντακάκια με μαραθόριζα: Χτυπάμε στο μούλτι 1/2 μικρή μαραθόριζα για να ψιλοκοπεί καλά, αλλά να μη λιώσει, και την ανακατεύουμε με 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και χυμό 1/2 λεμονιού. Απλώνουμε το μείγμα σε μικρά κρίθινα ντακάκια (ή σε κομμάτια λαγάνας), από πάνω βάζουμε 1 κουτ. σούπας ταραμοσαλάτα και φυλλαράκια άνηθου. Με μαριναρισμένες ελιές: Στραγγίζουμε πράσινες ελιές από βαζάκι σε άρμη, τις βάζουμε για 1 ώρα σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με ψιλοκομμένες φέτες 1 πορτοκαλιού, το ξύσμα του, λίγο λάδι, 1/2 κουτ. γλυκού κοπανισμένους μαραθόσπορους ή ξερό κόλιανδρο. Τις στραγγίζουμε. Σερβίρουμε πλάι στην ταραμοσαλάτα. Με βολβούς: Καθαρίζουμε παντζάρια, καρότα, ρέβες, γογγύλια, ραπανάκια (κατά προτίμηση βιολογικά) και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες με το ειδικό εργαλείο που λέγεται μαντολίνο (στα μαγαζιά με είδη μαγειρικής) ή με κοφτερό μαχαίρι (μπορούμε να δοκιμάσουμε και με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες). Τις βάζουμε σε μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια για 1 ώρα, μέχρι οι φέτες να «κυρτώσουν» ελαφρώς και να γίνουν τραγανές. Τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 70.

Άρθρα και Συνταγές με Ταραμάς

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών