30'
προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 6Για τα μύδια
Για την κρούστα των μυδιών
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την ρεβυθάδα με μαραθόριζα και μύδια στραγγίζουμε τα ρεβύθια και τα βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα με άφθονο φρέσκο νερό σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν μία βράση.
- Μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
- Σουρώνουμε, κρατώντας τα υγρά στην άκρη για αργότερα, και βάζουμε τα ρεβύθια σε γάστρα.
Μύδια
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα μύδια. Πετάμε όσα είναι ανοιχτά. Τα πλένουμε καλά, τρίβουμε τα κελύφη τους με σύρμα κουζίνας ή με μια συρμάτινη βούρτσα, για να απομακρύνουμε τυχόν ακαθαρσίες, και τραβάμε με μια απότομη κίνηση τον βύσσο, το γένι που εξέχει.
- Τα πλένουμε ξανά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά για 1-2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα μύδια, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
- Αλατοπιπερώνουμε (το αλάτι με μέτρο), σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν τα μύδια – πετάμε όσα δεν άνοιξαν.
- Αποσύρουμε, μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα τα μύδια σε πιατέλα, προσθέτουμε στο υγρό τη μουστάρδα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
- Κρατάμε στην άκρη 4 κουταλιές της σούπας από τον ζωμό μυδιών και τον υπόλοιπο χωριστά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τις 4 κουταλιές που κρατήσαμε από τον ζωμό με όλα τα υλικά για την κρούστα και αφήνουμε για 20 λεπτά (σε θερμοκρασία δωματίου).
- Παράλληλα, ανοίγουμε τα μύδια και βγάζουμε το ένα κέλυφος, αφήνοντας τη σάρκα πάνω στο άλλο κέλυφος.
Ρεβυθάδα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τη μαραθόριζα και το σκόρδο για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε το καρότο και τη σελινόριζα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το δεντρολίβανο, τα φύλλα δάφνης, αλατοπίπερο, τον υπόλοιπο ζωμό από τα μύδια και 100-150 ml από το ζουμί των ρεβυθιών.
- Αφήνουμε να πάρει βράση και αδειάζουμε το όλον στη γάστρα με τα ρεβύθια, σταδιακά, ώστε ίσα ίσα να καλύπτονται τα ρεβύθια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζουμί από τα ρεβύθια.
- Κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε, απλώνουμε τα μύδια με το μείγμα κρούστας πάνω στα ρεβύθια, δυναμώνουμε τον φούρνο στους 200°C και συνεχίζουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η κρούστα.
- Πασπαλίζουμε με τον μάραθο και σερβίρουμε με λίγο αγουρέλαιο.
Στο ποτήρι μας :| Ένα ιδιαίτερο λευκό κρασί, μια Κυδωνίτσα, ένα Δαφνί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 154.