ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοιρινό πρασοσέλινο (βίντεο)Χοιρινό πρασοσέλινο (βίντεο)

«Το χοιρινό με τις προβάτσες είναι το αγαπημένο μου φαγητό», λέει ο κυρ Αντώνης καθώς περιμένει τον συνονόματο εγγονό του πάνω από το αχνιστό πιάτο για να φάνε παρέα. Για το μαγείρεμα επιστρατεύτηκαν οι κόρες του κυρ Αντώνη, η Σμαρώ και η Σοφία. «Παλιά δεν κάναμε πάντα αυγολέμονο. Κάποιοι το έκαναν σκέτο, λεμονάτο», λέει εκείνος. Οι προβάτσες είναι ένα μαλακό και γλυκό χόρτο που το αγαπάνε πολύ και το μαζεύουν οι νησιώτες από παραθαλάσσια ξερολίβαδα. «Την άνοιξη κάνουν ένα ωραίο μοβ λουλούδι, τον προβασόκομπο, που μαραίνεται όμορφα και στέκει ακέραιο ως έχει για καιρό, γι’ αυτό και φτιάχνουμε από αυτό και στεφάνια του Μάη», μου λέει ο Μυκονιάτης συνεργάτης μας Δημήτρης Ρουσουνέλος, ο οποίος, όπως και άλλοι Κυκλαδίτες, τα μαγειρεύει κατεξοχήν με το χοιρινό, αλλά και σκέτα με κρεμμύδια και μάραθα, σε πίτες ή με μπακαλιάρο.

30' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια για 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα και να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε το κρέας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να αλλάξει χρώμα.
  3. Προσθέτουμε τα χόρτα μαζί με 2 νεροπότηρα ζεστό νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
  4. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά. Ρίχνουμε τη ρίγανη, τον άνηθο και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμα 30 λεπτά ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά.
  5. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι.
  6. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε καλά με το σύρμα το αυγό με τον χυμό των λεμονιών και προσθέτουμε με μια κουτάλα ζουμί από την κατσαρόλα, σε αργή ροή, ανακατεύοντας διαρκώς για να μην κόψει το αυγό.
  7. Προσθέτουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, σείοντας διαρκώς για να μη μας κόψει και να πάει παντού. Σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 190.

Άρθρα και Συνταγές με Διάφορα χόρτα εποχής

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών