20'
προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 6Για το χοιρινό
Για το αυγολέμονο
Διαδικασία
Για το χοιρινό
- Χωρίζουμε τα κλωνάρια του σέλινου από τη ρίζα, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
- Τη ρίζα την καθαρίζουμε και την ψιλοκόβουμε.
- Πλένουμε το κρέας, το σκουπίζουμε καλά και το αλατοπιπερώνουμε.
- Το αλευρώνουμε και τινάζουμε κάθε κομμάτι να φύγει το περιττό.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε τα αλευρωμένα κομμάτια χοιρινού (σε δόσεις) μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάζουμε, τα κομμάτια χοιρινού, με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και σοτάρουμε στο ίδιο λάδι το πράσο για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Ρίχνουμε το σέλινο, την ψιλοκομμένη ρίζα και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5-6 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σοταρισμένο κρέας μαζί με το ζουμάκι που θα έχει βγάλει και ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να καλύψει τα υλικά.
- Το νερό πρέπει ίσα-ίσα να καλύπτει τα υλικά.
- Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
- Ρίχνουμε τον άνηθο και τον δυόσμο και σβήνουμε τη φωτιά, αφήνοντας την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι μέχρι να ετοιμάσουμε το αυγολέμονο.
- Αφήνουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι ώστε το φαγητό να διατηρεί τη σωστή θερμοκρασία.
Για το αυγολέμονο
- Σε βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.
- Ρίχνουμε το ξύσμα και σταδιακά τον χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ενσωματωθούν.
- Προσθέτουμε σταδιακά με μια κουτάλα όσο περισσότερο ζουμί από το φαγητό μπορούμε, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να ζεσταθεί το αυγολέμονο.
- Το αυγολέμονο για να μην «κόψει» πρέπει να ζεσταθεί καλά και να έχει την ίδια θερμοκρασία με το ζουμί του φαγητού.
- Περιχύνουμε με το αυγολέμονο το χοιρινό πρασοσέλινο και σείουμε την κατσαρόλα ώστε να πάει παντού.
Ένα βαρελάτο Sauvignon blanc ή μια βαρελάτη Μαλαγουζιά
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 175.