ΕΞΟΔΟΣ

Σύρος: ο απόλυτος οδηγός με τα καλύτερα εστιατόρια, μπαρ, ζαχαροπλαστεία

Στέκια για καφέ και πρωινό, ταβέρνες και εστιατόρια, μπαρ, ζαχαροπλαστεία, τζελατερίες, όλα τα νόστιμα μυστικά της Σύρου από την ντόπια food editor Νικολέτα Μακρυωνίτου.

24.06.2022| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Πετράκης
Σύρος: ο απόλυτος οδηγός με τα καλύτερα εστιατόρια, μπαρ, ζαχαροπλαστεία

Μια πανέμορφη πόλη που αναδύεται στη μέση των Κυκλάδων, ένας μεσαιωνικός οικισμός ψηλά στον λόφο, παραλίες στρωμένες με μαλακή άμμο και μια συγκλονιστική απλωσιά στη βόρεια πλευρά του νησιού, με ασύλληπτη θέα στο Αιγαίο. Η Ερμούπολη, η Άνω Σύρος, η ακτογραμμή της και η Απάνω Μεριά. Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι ένα κράμα πολιτισμών, με δεκάδες επιλογές και δραστηριότητες για κάθε επισκέπτη, τόσο απρόσμενα εντυπωσιακή, σχεδόν εξωτική μέσα στο γαλανόλευκο του Αιγαίου. 

Στο ξενοδοχείο Aristide για πρωινό με θέα θάλασσα και Ερμούπολη
Κυριολεκτικά μες στο νερό είναι η ταβέρνα Αχλάδι στην ομώνυμη παραλία

Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται

Οι βόλτες στην Ερμούπολη -που άρχισε να κατοικείται σταδιακά από πρόσφυγες από το 1822-, είναι υπέροχες νωρίς το πρωί με τη δροσιά, τότε που οι ακτίνες του ήλιου λούζουν τα εμβληματικά αρχοντικά της. Στα στενά της πόλης θα βρούμε τα ωραιότερα πρωινά στην αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια, στα μπουτίκ ξενοδοχεία Aristide (Μπαμπαγιώτου 27, Τ/ 22810-81.601) και Πλόες (Απόλλωνος 2, Τ/ 22810-79.360), με θέα που κόβει την ανάσα. Στο μεν Aristide, να δοκιμάσετε συριανή ομελέτα τιριτιτίμ με ντόπια αυγά, βιολογικά κολοκυθάκια και δυόσμο από τον κήπο τους, καθώς και αυγά ποσέ σε σαγανάκι με μπριάμ, ενώ στις Πλόες, στο μπαλκόνι που κρέμεται επάνω από το νερό, η Ελισσάβετ Παπαθανασιάδου ετοιμάζει μπρέκφαστ χορταστικό, με νοστιμιά και ωραίες ιδέες με αναφορές συριανές, αλλά και από τη δεύτερη πατρίδα της, τη Σουηδία.

Στο πανέμορφο γαλλικό μπιστρό Perroquet Tranquille (Τ/ 22810-45.700), στην Ποσειδωνία, φτιάχνουν τα ωραιότερα κροκ μαντάμ και κροκ μεσιέ και χορταστικούς, υγιεινούς χυμούς, ενώ στη Βραζιλιάνα των Πετραλώνων (Δον Ιωάννου Στεφάνου 8, Τ/ 22810-76.356) που ξεκαλοκαιριάζει στην Άνω Σύρο και έκανε πρόσφατα τα εγκαίνιά της με τους Los Tre, θα απολαύσετε στον vintage χώρο τους από πρωινά και καφέδες μέχρι κοκτέιλ, ποτά, πίνσα, μαραθόπιτα και άλλες λιχουδιές για το ποτό μέχρι αργά το βράδυ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ50 αιγαιοπελαγίτικα κρασιά για τις διακοπές μας50 αιγαιοπελαγίτικα κρασιά για τις διακοπές μας
Νοστιμιές και αγνάντι μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι. Στην ταβέρνα Πλακόστρωτο στο Σαν Μιχάλη
Μια δυνατή ομάδα βρίσκεται στην κουζίνα του Πλακόστρωτου. Από αριστερά, η Συριανή μαγείρισσα Μαρία Αργυρού, ο σεφ Νικόλας Μπραγουδάκης, και η μαγείρισσα και ιδιοκτήτρια Λίτσα Μαρκέλλου
Με έμπνευση από τη θέα, τον τόπο και τις εποχές, η ομάδα του Πλακόστρωτου έστησε ένα νοικοκυρεμένο μικρό μενού, έτσι όπως ταιριάζει σε μια ταβέρνα του σήμερα.

Τους καλύτερους καφέδες στο νησί τους φτιάχνουν στα στενάκια της Ερμούπολης δύο πολύ όμορφα μαγαζιά: το Armadillo (Εμ. Ροΐδη 9, Τ/ 22810-88.133) και το Epta Syros (Πελοποννήσου 7). Στο μεν πρώτο χρησιμοποιούν κόκκους καφέ Mr Bean και μαζί σερβίρουν νόστιμο brunch, ενώ στο Epta έχουν τους καφέδες της Area 51 και για πρωινό πάνκεϊκς και αυγά. Θα σας άρεσε να πάρετε τον καφέ σας σε μια γκαλερί; Τότε να κάνετε μια στάση στο Plastico (Πάρου 9, Τ/22810/80.426), στους τοίχους του οποίου εκτίθενται έργα τέχνης και στις προθήκες του γλυκά και αρμυρά ημέρας. Αν περάσετε τη μέρα σας στην Ερμούπολη, μια θαυμάσια επιλογή για μπάνιο είναι στην εξέδρα στα κοσμοπολίτικα Αστέρια, με θέα στον εντυπωσιακό ναό του Αγίου Νικολάου, πολιούχου της Ερμούπολης, και στη συνοικία Βαπόρια που είναι χτισμένη μέσα στο νερό.

Τα ροδίνια είναι τα συριανά, αριστοκρατικά αμυγδαλωτά. Στου Αθυμαρίτη φτιάχνουν την απόλυτη εκδοχή
Η ανατολίτικη ζαχαροπλαστική συναντά τη δύση, στη μέση του Αιγαίου, στο ζαχαροπλαστείο Αθυμαρίτη
Αμυγδαλωτά γεμιστά με καρύδια κι αμύγδαλα, από του Αθυμαρίτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠλακόστρωτο: Στη Σύρο για αρνάκι σύζουμο και θέα που κόβει την ανάσαΠλακόστρωτο: Στη Σύρο για αρνάκι σύζουμο και θέα που κόβει την ανάσα

Γλυκές διαδρομές

Σε περίπτωση υπογλυκαιμίας πηγαίνουμε καρφί στο Django (Εμμ. Ροΐδη 10, Ερμούπολη, Τ/ 22810-76.660) του Κωνσταντίνου Καρακατσάνη, ο οποίος φτιάχνει εκεί τα έξοχα, φυσικά παγωτά του. Προσωπικές αδυναμίες είναι οι γεύσεις καπνιστό φουντούκι και σορμπέ σοκολάτα με τσίλι. Λίγα τετράγωνα πιο πέρα βρίσκεται το ζαχαροπλαστείο του Αθυμαρίτη, στην οδό Κέας 2 (Τ/ 22810-82.261). Από εκεί θα πάρετε ροδίνια για να γλυκαθείτε. Είναι τα αφράτα και τρυφερά συριανά αμυγδαλωτά, γεμισμένα με παχιά, πληθωρική βουτυρόκρεμα. Φτιάχνουν επίσης σφολιάτσα, που είναι ένα είδος Κοπεγχάγης, ωραία σιροπιαστά, μελετίνια και παστέλια. Με τι άλλο θα γλυκαθείτε; Μα, με χαλβαδόπιτες και λουκούμια. Θα τα βρείτε στα πρατήρια των λουκουμοποιείων στην Ερμούπολη, στον Κορρέ (Χίου 29, Τ/ 22810-82.037), στον Λειβαδάρα (Ακτή Παπάγου, Τ/ 22810-88.634), στον Κανακάρη (Ακτή Παπάγου, Τ/ 22810-88.950), στον Δεναξά (Ακτή Εθν. Αντιστάσεως 52, Τ/ 22810-84.200), ενώ στα παντοπωλεία Πρέκας (Χίου 4, Ερμούπολη, Τ/ 22810-87.556) και Τόπων Γεύσεις (Ακτή Εθνικής Αντιστάσεως 18, Ερμούπολη, Τ/ 22810-80.100) πωλούνται επίσης τα φανταστικά λουκούμια της Συκουτρή. Έχω αδυναμία στις γεύσεις περγαμόντο και τριαντάφυλλο. Στα δύο προαναφερθέντα παντοπωλεία αναζητήστε πολλά άλλα καλούδια που παράγονται στο νησί -και στις Κυκλάδες-, από κρασιά, τυριά, μέλια, ζυμαρικά, παξιμάδια και μαρμελάδες μέχρι κάπαρη και καπαρόφυλλα, σάλτσες με ντόπιες ντομάτες κ.α., για να κάνετε τα ψώνια σας και να προμηθευτείτε σουβενίρ από τη Σύρο. Αν παραμένει ανοικτό το κεφάλαιο υπογλυκαιμίες, τότε στου Πρέκα θα βρείτε και τις ντόπιες παστελαριές, που είναι σύκα φουρνιστά με δάφνη, κανέλα και σουσάμι, αλλά και μια καταπληκτική μαρμελάδα βασισμένη στην ιδέα της παστελαριάς. 

Ελιές τσακιστές και πολτός μάραθου είναι μερικές από τις λιχουδιές που βρίσκουμε στο μπακάλικο του Κώστα Πρέκα στην αγορά της Ερμούπολης
Στα ράφια του παντοπωλείου Κώστα Πρέκα θα βρούμε όλες τις Κυκλάδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτον παλιό ταρσανά της Σύρου ξυπνούν μνήμες και μυρωδιές φαγητούΣτον παλιό ταρσανά της Σύρου ξυπνούν μνήμες και μυρωδιές φαγητού

Όρεξη να ‘χετε!

Στην Ερμούπολη υπάρχουν αρκετές επιλογές για καλό φαγητό. Έξοχη, δημιουργική κουζίνα κάνει στην όμορφη αυλή του Avant Garden (Έναντι Θεάτρου Απόλλων, Ερμούπολη, Τ/ 22810-79.416) ο Κωνσταντίνος Μπουραντάς, ένας ευφάνταστος μάγειρας με μπόλικο ταλέντο – πιάτο που δεν πρέπει να χάσετε αν και εφόσον υπάρχει διαθέσιμο το ψάρι, είναι η σκορπίνα με μπουγιαμπέσα, χαμομήλι, λαχανικά εποχής και κριθαράκι σουπιάς. Στο San Michali Food & Culture (Αγίου Δημητρίου 16, Δόξα, Τ/ 697-65.81.656) θα δοκιμάσετε τις comfort, new style δημιουργίες του σεφ Αλέξανδρου Καρακατσάνη, χαζεύοντας την υπέροχη θέα στη θάλασσα από ψηλά. Ο Αλέξανδρος είναι πολύ νέος, ορεξάτος και δημιουργικός και φτιάχνει ο ίδιος από τα ψωμιά και τους ζωμούς μέχρι τα αλλαντικά, τα τυριά και τις πίκλες του.

Η Φανή Παναγοπούλου και ο σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι το ζευγάρι των ιδιοκτητών του San Michali Food & Culture
Τέσσερα οινοποιεία έχει η Σύρος, τα οποία παράγουν ποικιλία σε κρασιά για όλα τα γούστα

Η πιο ωραία αυλή του νησιού είναι μακράν του Mazi (Λεωτσάκου 2, Τ/ 22810-88.811), στα χαλάσματα ενός παλιού κεραμοποιείου που έχει μεταμορφωθεί σε εστιατόριο μέσα σε μια ζούγκλα φύσης. Δεν σου λείπει καν η θέα θάλασσα, ενώ το νόστιμο φαγητό έχει δημιουργική κατεύθυνση και βασίζεται σε τοπικές πρώτες ύλες. Το Περί Τίνος (Ακτή Πέτρου Ράλλη 7, Ερμούπολη, Τ/ 22810-85.000) του σεφ Δημήτρη Πλυτά είναι ένα όμορφο εστιατόριο με τα τραπέζια του στην προκυμαία μπροστά στα αγκυροβολημένα σκάφη. Ο Δημήτρης μαγειρεύει δημιουργική comfort κουζίνα, με highlights τον ντολμά γαλέου με σάλτσα κακαβιάς-λουίζας, το μπουρδέτο με φιλέτο καλκάνι και σιγομαγειρεμένη ρεβιθάδα και το κριθαρότο με ψητές γαρίδες, μπισκ και γκαράμ μασάλα. 

Αφαιρετικά πιάτα με τεχνικές, ουσία και νοστιμιά σερβίρουν στο ολοκαίνουριο Hygge στην Άνω Σύρο

Η ολοκαίνουρια και δυνατή άφιξη του νησιού είναι το Hygge (Καμάρα, Τ/ 22813-06.819) στην Άνω Σύρο, από την ομάδα του μπαρ Baba by Pairi. Εκεί, συνδημιουργοί του μενού είναι ο ένας εκ των ιδιοκτητών, Βαγγέλης Δαμίγος, και ο σεφ Τάσος Δέμπης, που δίνουν έμφαση στην ψαροφαγία, σε δουλεμένα πιάτα, με τεχνικές αλλά λίγα και ξεκάθαρα υλικά – βλ. ταραμάς με λάδι κόλιανδρου, ψάρι ημέρας με κεφαλοτύρι Ίου και σάλτσα μαγιάς, τηγανιτό κοτόπουλο με μαγιονέζα μπέικον.

Στον Γαλησσά, η παραλία είναι αμμουδερή, ρηχή και αρκετά μεγάλη σε μήκος για τα δεδομένα του νησιού. Ο λόγος όμως που η περιοχή αποτελεί προορισμό, είναι το εστιατόριο Ηλιοβασίλεμα (Τ/ 22810-43.325) του σεφ Κωνσταντίνου Μπουγιούρη, ο οποίος έχει άφταστο χέρι και μαγειρεύει πεντανόστιμα, τόσο τα δημιουργικά πιάτα όσο και τα comfort. Παραδείγματος χάριν, εδώ έχω φάει τον πιο ωραίο γαύρο τηγανιτό, την πιο απίθανη σαλάτα με αρμύρα και αχινό, έξοχα ωμά τύπου ταρτάρ και καρπάτσιο ψαριών, ένα καταπληκτικό χουνκιάρ με φιλέτο σφυρίδας, αλλά και την ωραιότερη μακαρονάδα με κιμά της οικουμένης.

Τα πιάτα του σεφ Κωνσταντίνου Μπουραντά χορταίνουν πρώτα το μάτι
Το εστιατόριο Avant Garden βρίσκεται προστατευμένο μέσα σε μια όμορφη, καλοκαιρινή αυλή, απέναντι από το θέατρο Απόλλων

Ο σεφ Κωνσταντίνος Μπουγιούρης είναι ένας νόστιμος μάγειρας

Το εστιατόριο Ηλιοβασίλεμα βρίσκεται στον Γαλησσά, δυό δρασκελιές από την αμμουδερή παραλία

Για χαλαρές βουτιές σε μια εξίσου αμμουδερή και μεγαλούτσικη πλαζ θα πάτε στις Αγκαθωπές. Μετά το μπάνιο, καθίστε στο Ono Concept (Τ/ 22810-45.099) όπου μαγειρεύει με την καρδιά της η σεφ Λίνα Φουρνιστάκη. Εκεί το concept είναι all day, με διεθνές μενού, που περιλαμβάνει από καλοφτιαγμένο σούσι, ταρτάρ ψαριών και άλλα ωμά και ασιατικά, μέχρι φανταστικά κεφτεδάκια με πατάτες τηγανιτές, και στρατσιατέλα με ψημένα φρούτα και αρμύρα.

Τις καλύτερες βουτιές στη Σύρο θα τις κάνετε στο Δελφίνι. Από εκεί θα μετακινηθείτε προς το χωριό Κίνι, όπου θα βρείτε το πολύ καλό εστιατόριο Αλλού Γυαλού (Τ/22810-71.196) που προσφέρει comfort αλλά και πιο δημιουργικά πιάτα μπροστά στο νερό, σε ένα πολύ περιποιημένο περιβάλλον. Ζητήστε τους σεβίτσε και ταρτάρ ψαριών ημέρας από το raw bar ή αν θέλετε χαλαρό και comfort τσιμπολόγημα για μετά το μπάνιο προτείνω τις τηγανιτές πατάτες με τριμμένο βολάκι και ψητά πομοντόρια και το αρνάκι στη γάστρα με θυμάρι και μέλι.

Η σεφ Λίνα Φουρνιστάκη επιμελείται τα νόστιμα πιάτα στα εστιατόρια Αλλού Γυαλού και Ono Concept
Σπαγγέτι με γαρίδες σαγανάκι στο εστιατόριο Αλλού Γυαλού, ακριβώς μπροστά στη θάλασσα

Ακριβώς δίπλα βρίσκεται η ταβέρνα Δυο Τζιτζίκια στ’ Αρμυρίκια (Τ/ 22810-71.151). Ένα εντελώς καλοκαιρινό σκηνικό με το νεράκι να σκάει σχεδόν στα πόδια μας και τα αρμυρίκια να μας χαρίζουν τη σκιά τους. Εδώ σερβίρεται το καλοκαιρινό όνειρο: ζουμερή ντοματοσαλάτα και πατάτες, καλαμαράκια και γαρίδες τηγανιτές, χταποδάκι ξιδάτο και ψαράκια ψητά με ουζάκι.

Η Μαρία και ο Κώστας μπροστά στο ταβερνάκι τους στην παραλία Αχλάδι
Στο Αχλάδι σερβίρουν κυρίως θαλασσινά και ψαράκια, πολλά από τα οποία καταφτάνουν με καΐκια δια της υδάτινης οδού

Από τις πιο καλές ταβέρνες του νησιού είναι το Αχλάδι (Τ/ 22180-63.310) στην ομώνυμη παραλία, όπου τρως καλαμαράκια, μαυρομάτικα με χταπόδι, βλίτα με φέτα και ντομάτα, ενώ τα πόδια σου τα πιτσιλάει η θάλασσα, επίσης η παμπάλαιη ταβέρνα του Λιλή (Τ/ 22810-88.087) στην Άνω Σύρο που σερβίρει μεταξύ άλλων φανταστικό ριγανάτο μοσχαράκι, το Πλακόστρωτο (Τ/ 697-39.80.248) στην Απάνω Μεριά που έχει θέα συγκλονιστική και έξοχα μαγειρευτά, όπως αρνάκι στη γάστρα με μαντζουράνα και ντόπιες χυλοπίτες, ο Μήτσος (Τ/ 22810-88.253) στην Αληθινή ο οποίος φημίζεται για τα ψητά κρεατικά στα κάρβουνα, τις τηγανιτές λιαστές ντομάτες και την υπέροχη θέα στην Ερμούπολη, ενώ το Μικράκι (Φολεγάνδρου και Θερμοπυλών, Ερμούπολη, Τ/ 22810-85.840), σε ένα σοκάκι της πόλης, είναι ένα από αυτά τα παλιά, ρομαντικά ταβερνάκια που σερβίρουν λιχούδικα πιάτα για το κρασάκι, αλλά και για τη χόρταση.

Ο σεφ Λεονάρδος Ρούσσος, ιδιοκτήτης της παμπάλαιης ταβέρνας Λιλής στην Άνω Σύρο
Λούζα και κοπανιστή ταιριάζουν με τις πενιές του Βαμβακάρη που ακούγονται από τα ηχεία του Λιλή
Η ταβέρνα Μικράκι βρίσκεται σε ένα όμορφο σοκάκι της Ερμούπολης
Φρέσκα μικρόψαρα και άλλοι μεζέδες θα συνοδεύσουν το κρασί και το ούζο μας

Αγαπημένο μου στέκι στην Άνω Σύρο είναι το Maison de Meze (Δον Ι. Στεφάνου 19, Πιάτσα Άνω Σύρου, Τ/ 22810-76.209, 693-01.57.193), ένα εναλλακτικό μεζεδοπωλείο μέσα σε μια υπέροχη, λουλουδιαστή αυλή ενός παλιού σπιτιού, όπως και το Cantina Analogue (Επτανήσου 14, Τ/22813-02.412) σε ένα στενό της Ερμούπολης, ένα υπέροχο δημιούργημα με τοίχους ζωγραφιστούς, τραπεζάκια στον πεζόδρομο, αλλά και στον εσωτερικό χώρο που θυμίζει winter garden. Εδώ ζητήστε να δοκιμάσετε κυκλαδίτικα κρασιά από μικρούς παραγωγούς.

Πρωινό αξιώσεων σερβίρεται στο πανέμορφο ξενοδοχείο Aristide
Έμφαση σε βιολογικά υλικά από το μποστάνι τους, και έμπνευση από τοπικές συνταγές της Σύρου

Αν πεινάσετε και θέλετε να τσιμπήσετε κάτι γρήγορο στο χέρι, να δοκιμάσετε νόστιμα σουβλάκια -στην μπάρα και μετά μουσικής-, στην Άνω Σύρο, στο Χύμα και Τσουβαλάτα (Δον Ιωάννου Στεφάνου 6, Τ/ 22810-76.097), και στην Ερμούπολη στο Street Food Stories (Πάρου 15, Τ/ 22814-08.191) που τυλίγει μέσα σε αφράτες πίτες καλαμποκιού από σουβλάκι προβατίνας Ελασσόνας μέχρι χοιρινό Φθιώτιδας. Το Juntos (Λεωτσάκου 2, Ερμούπολη, Τ/ 22810-88.863) είναι ένα μικρό μπεργκεράδικο με λιχούδικες προτάσεις από την ομάδα του εστιατορίου Mazi, με το οποίο μοιράζονται την ίδια κουζίνα. Φτιάχνουν τα δικά τους ψωμάκια, και από τις φορές που έχω δοκιμάσει προκρίνω τα hangover burger και chicken burger.

Στο μπαρ Theosis θα βρείτε τα πιο έμπειρα κοκτέιλ του νησιού
Ένα υπέροχο νησιώτικο σκηνικό έστησε ο μπαρτέντερ και ιδιοκτήτης του Theosis, Χρήστος Γκόλφης

Τι θα λέγατε για ένα ποτάκι;

Τα πιο έμπειρα κοκτέιλ στη Σύρο τα σερβίρουν στο μπαρ Theosis του Χρήστου Γκόλφη (Αγίου Σεβαστιανού, Πιάτσα Άνω Σύρου, Τ/ 22810-88.958), σε ένα υπέροχο σκηνικό στο κεντρικό σοκάκι. Στην Ερμούπολη, οι καλύτερες προτάσεις για σοβαρά ποτά είναι το Kouchico (Ι. Λαυρεντίου Ράλλη 15, T/ 22813-00.880), από την ομάδα του Beauty Killed the Beast, το Baba bar (Μήλου 1, Τ/ 693-71.81.558), από την ομάδα του Pairidaeza, και το ολοκαίνουριο Barrio (Χίου 30, Τ/22810-80.955) μπροστά στην πλατεία Μιαούλη, με casual μενού φαγητού που επιμελείται ο σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης. 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών