ΕΞΟΔΟΣ PROMOTED

10 χρόνια Estrella

Το μαγαζί της Θεσσαλονίκης που έβαλε το νέο ελληνικό street food στον παγκόσμιο χάρτη είναι πιο δημιουργικό από ποτέ, με σχέδια να μεταφέρει τις γαστρονομικές του δημιουργίες παντού.

22.03.2023
10 χρόνια Estrella

Estrella σημαίνει αστέρι, σημαίνει επίσης οικογένεια, ελπίδα, πρόοδος, εξέλιξη. Το μικρό γωνιακό εστιατόριο που άνοιξε την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013 στην Παύλου Μελά, πίσω από την Αγία Σοφία, αγαπήθηκε πολύ από την πρώτη στιγμή και έγινε συνώνυμο του θεσσαλονικιώτικου street food της νέας εποχή.
«Ξεκινήσαμε σε μια εποχή δύσκολη, που τα μεγάλα εστιατόρια της πόλης έκλειναν και τα μικρά προσπαθούσαν να σταθούν σε μια αγορά που άλλαζε» λέει ο Κώστας Καπετανάκης, ιδιοκτήτης του μαγαζιού που άλλαξε την αντίληψη του κόσμου για το γρήγορο φαγητό. «Ονομάσαμε το φαγητό που σερβίραμε “world street food” γιατί είχαμε, και έχουμε, το γρήγορο φαγητό ως πηγή έμπνευσης. Βέβαια, το 2012 κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει ποιες ήταν οι αναφορές μας και την δικιά μας φιλοσοφία για το street food. Σουβλάκια, γύρος και φαλάφελ; Εμείς σερβίραμε πίτσα με ζύμη από κουλούρι Θεσσαλονίκης και ψητή πανσέτα με τυροσαλάτα, μπουγατσάν, προφιτερόλ από τσουρέκι και κρέμα ταχίνι, γύρο από κοτόπουλο με σπασμένα τυρογαριδάκια και χοιρινό με ποπ κορν. Αυτό μπορεί να μπέρδεψε όσους δεν γνώριζαν, αλλά από την άλλη ήταν αρκετό για να θέσει τα όρια μιας ξεκάθαρης γαστρονομικής ταυτότητας, ακόμη και αν αυτή δεν ήταν κατανοητή. Το μενού μας είχε μια σαφή breakfast & brunch κατεύθυνση, κάτι που τα χρόνια εκείνα δεν ήταν καθόλου μόδα. Δέκα χρόνια μετά. όλοι τρώνε brunch».
Η φήμη του Estrella έγινε θέμα σε όλα τα ελληνικά μεγάλα μέσα, έντυπα, ηλεκτρονικά και τηλεοπτικά, αλλά γρήγορα ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας και έφτασε μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. Το 2014 ο «Guardian» κάνει θέμα «το μαγαζί της Θεσσαλονίκης με την καλή indie μουσική, το απίθανο φαγητό και το μπουγατσάν». «Τον Σεπτέμβριο του 2015 ήρθε στο μαγαζί μια δημοσιογράφος που δεν μας αποκάλυψε την ταυτότητά της και λίγους μήνες μετά ήμασταν στη λίστα με τους κορυφαίους προορισμούς στους “NY Times” θυμάται η Μαρία Σμπιλη (συνιδιοκτήτρια ). «To “Saveur”, ένα από τα κορυφαία γαστρονομικά περιοδικά, ήρθε πρώτη φορά στο μαγαζί την άνοιξη του 2016, και πριν από μερικές εβδομάδες ετοιμάσαμε μαζί τους μια σειρά από video με συνταγές, ενώ έχουν υπάρξει τρεις ολοσέλιδες αναφορές στο National Geographic magazine». Κατά καιρούς έχουν κάνει αναφορές στο μαγαζί περιοδικά και εφημερίδες από ολόκληρο τον κόσμο.

Φωτογραφία: Estrella Modiano

Το Estrella το αγκάλιασε από την αρχή ο νεαρόκοσμος, είναι, όμως, ένα μαγαζί που αγαπούν όλες οι ηλικίες, ένα μαγαζί οικογενειακό που με τη βοήθεια του κόσμου άντεξε σε κάθε δυσκολία και εμπόδιο.
«Καταφέραμε να ξεπεράσουμε μεγάλες φουρτούνες, τεράστια εμπόδια, μνημόνια, κλειστές τράπεζες, υγειονομική κρίση και πατήσαμε στα πόδια μας» λέει κ. Καπετανάκης. «Μετά από δύο σκληρά χρόνια κλυδωνισμών και αναταράξεων λόγω Covid, αλλάξαμε την κατεύθυνση του μενού κι εμπλουτίσαμε -και εμπλουτίζουμε συνεχώς- τον κατάλογό μας με νέες προσθήκες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ελληνικότητα, Θέλουμε να κάνουμε highlight την Ελλάδα, όποτε θα υπάρχει το ελληνικό στοιχεία και τα ντόπια οργανικά υλικά ακόμα και στην αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα αλά Greca στον ξυλόφουρνο, με ελληνικά τυριά και αλλαντικά. Πάντα βασιζόταν στην ελληνική πρώτη ύλη το μενού μας.

Επίσης, στα κοκτέιλ μας με τα βότανα, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα αποστάγματα που χρησιμοποιούμε έχουν ελληνικά στοιχεία.

Φωτογραφία: Estrella Modiano

Φωτογραφία: Estrella Modiano

Πρόσφατα εγκαινιάσαμε την «brunch εμπειρία», μια συνεργασία του Estrella και του Hyatt Regency που θα γίνεται μία Κυριακή κάθε μήνα. Εμπνευσμένοι σεφ από Ελλάδα και εξωτερικό σε ρόλο guest προσφέρουν μία γευστική εμπειρία με live μπάντες, καλεσμένους DJ, που συνδυάζουν το φαγητό με τη μουσική σε ένα όμορφο περιβάλλον-όλη τη φιλοσοφία και την εμπειρία του Estrella, δηλαδή, από τα δέκα χρόνια λειτουργίας της.
Ταυτόχρονα ξεκίνησαν να λειτουργούν ή ετοιμάζονται τέσσερα καινούργια εστιατόρια σε εμβληματικά σημεία (νέα αγορά Μοδιάνο, Θ. Σοφούλη Καλαμαριά, Χαλάνδρι στην πλατεία Ελευθερωτών και Καστοριά σε ένα πανέμορφο παραλίμνιο μαγαζί). Η Estrella είναι ανήσυχη, είναι δραστήρια, είναι δυναμική και δεν θα σταματήσει ποτέ να κάνει όνειρα και να εκπλήσσει.

Estrella

Παύλου Μελά 48, Θεσσαλονίκη

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

Εστιατόρια

Θεσσαλονίκη

Μακεδονία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών