ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣφυρίδα με μπάμιες, φρέσκια ντομάτα, θυμάρι και δυόσμοΣφυρίδα με μπάμιες, φρέσκια ντομάτα και δυόσμο«Αυτή η πολύ αγαπημένη κερκυραϊκή συνταγή είναι του Μπενιτσιώτη Νίκου Μπέλλου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πασίγνωστος για τη μικρή ψαροταβέρνα του. Από παιδί ο Νίκος παρακολουθούσε και βοηθούσε τη μητέρα του καθώς μαγείρευε τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, που αφθονούσαν στο μικρό ψαροχώρι.»Το μπιάνκο μπορεί να γίνει με ροφό, στήρα, σφυρίδα ή και άλλο λιπαρό ψάρι. Σημασία έχει να είναι κομμένο σε φέτες ή, αν είναι ολόκληρο, κομμένο κομμάτια και συναρμολογημένο στην κατσαρόλα, για την εμφάνιση. Ο λόγος είναι η παχύρρευστη σάλτσα που δημιουργείται στο μαγείρεμα αποκλειστικά από τη ζελατίνα που βγάζουν τα κόκαλα – δένει χωρίς πρόσθετα πηκτικά τύπου κορν φλάουρ. Για πολλούς, η σάλτσα και οι πατάτες ξεπερνούν το ψάρι σε νοστιμιά. Το φθινόπωρο είναι η εποχή για το χριστόψαρο ή κερκυραϊστί “σανπιέρο” ή “σαμπιέρο”».

15' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Μερίδες: 3 - 4

Διαδικασία

Για τα χριστόψαρα

  1. Για να φτιάξουμε το μπιάνκο με σανπιέρο (χριστόψαρο), σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε σε μία στρώση τα κομμάτια του ψαριού.
  2. Ανάμεσά τους τοποθετούμε τις πατάτες και τα σκόρδα.
  3. Προσθέτουμε κρύο νερό ίσα ίσα να καλύψει τα υλικά.
  4. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το λάδι (πρέπει να είναι αρκετό ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια).
  5. Βάζουμε την κατσαρόλα με το φαγητό να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 30-40 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του ψαριού.
  6. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν έχει «στύψει» αρκετά, έχουν δηλαδή απορροφηθεί τα υγρά και έχουν μαλακώσει και οι πατάτες.
  7. Αν δούμε ότι στεγνώνει, προς το τέλος του μαγειρέματος μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό.
  8. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, σείουμε την κατσαρόλα να πάει παντού και μαγειρεύουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  9. Σερβίρουμε το μπιάνκο με σανπιέρο (χριστόψαρο) αμέσως με μπόλικο φρέσκο ψωμί, για να βουτήξουμε στη σάλτσα που θα περισσέψει.

Ιδιαίτερο μαγείρεμα, απλό και λεμονάτο. Γιατί όχι μια καλοφτιαγμένη Κυδωνίτσα ή μια επίσης καλοφτιαγμένη Ρομπόλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 177.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών