ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜελιτζάνες γεμιστές με κρεμμύδι, ντομάτα και μυρωδικάΜελιτζάνες γεμιστές με κρεμμύδι, ντομάτα και μυρωδικά
30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: για ένα μέτριο ορθογώνιο ταψί

Διαδικασία

  1. Για τις λαζάνια με μελιτζάνες, ντομάτα και φρέσκια μυζήθρα ξεκινάμε και βάζουμε τις μελιτζάνες σε σουρωτήρι, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 1 ώρα να ξεπικρίσουν.
  2. Τις ξεπλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε ελαφρώς με χαρτί κουζίνας.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  4. Απλώνουμε στο ταψί τις ροδέλες μελιτζάνας, τις αλείφουμε με 40 ml από το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Παράλληλα σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε 40 ml από το ελαιόλαδο, τις ντομάτες, τη ζάχαρη, τη ρίγανη και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 8 - 10 λεπτά, μέχρι να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα.
  6. Αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  7. Σε ένα μπολ λιώνουμε με κουτάλι τη μυζήθρα και την ανακατεύουμε με τα αυγά και αλατοπίπερο.
  8. Δεν χρειάζεται να γίνει πολύ λείο.
  9. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
  10. Λαδώνουμε το ταψί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και απλώνουμε στον πυθμένα 1 - 2 κουτ. σούπας από τη σάλτσα ντομάτας.
  11. Στρώνουμε μία στρώση λαζάνια, έτσι ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του πυθμένα, και από πάνω σκορπίζουμε ομοιόμορφα το 1/3 από το μείγμα της μυζήθρας.
  12. Απλώνουμε τις μισές μελιτζάνες, τη μισή ποσότητα βασιλικού, το 1/3 από την παρμεζάνα και τη γραβιέρα και καλύπτουμε με το 1/3 της ποσότητας της σάλτσας ντομάτας.
  13. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και στο τέλος απλώνουμε μία στρώση λαζάνια, το υπόλοιπο μείγμα μυζήθρας, τα υπόλοιπα τυριά και καλύπτουμε την επιφάνεια με τη σάλτσα ντομάτας.
  14. Kαλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα ζυμαρικά.
  15. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο (προσεκτικά να μην καούμε) και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει στην επιφάνεια.
  16. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά να «σταθεί» και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 113.

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών