45' προετοιμασία
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 45'

Υλικά

Βάρος: 2.200 γρ

Διαδικασία

  1. Για τις καριόκες από μελομακάρονα, τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια τα 450 γρ. κουβερτούρας και τα λιώνουμε σε μπεν μαρί (δηλαδή σε ένα ανοξείδωτο μπολ που έχουμε στερεώσει σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει). Εναλλακτικά, τη λιώνουμε στα μικροκύματα (στα 600 Watt για περίπου 2 λεπτά - ενδιαμέσως βγάζουμε και ανακατεύουμε για να μην καεί).
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κουβερτούρα να γίνει χλιαρή.
  3. Θρυμματίζουμε με τα χέρια τα μελομακάρονα και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε το γλυκό υποβρύχιο και τη λιωμένη κουβερτούρα και χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα, με το φτερό, έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  4. Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε τα καρύδια και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με μια κουτάλα ώστε να πάνε παντού.
  5. Πλάθουμε το μείγμα σε χοντρό ρολό (μπαστούνι) διαμέτρου 7 - 8 εκ., τυλίγουμε με λαδόκολλα και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες, ώστε να σφίξει καλά.
  6. Τεμαχίζουμε την υπόλοιπη κουβερτούρα (400 γρ.) και τη βάζουμε να λιώσει μαζί με το ηλιέλαιο σε μπεν μαρί (ή στα μικροκύματα), με τον ίδιο τρόπο που περιγράψαμε προηγουμένως, ανακατεύοντας καλά.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου η θερμοκρασία της σοκολάτας πέσει στους 30° - 31° C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, δοκιμάζουμε λίγη στα χείλη μας, θα πρέπει να την αισθανόμαστε δροσερή.
  8. Βγάζουμε το ρολό από το ψυγείο, το κόβουμε σε ροδέλες πάχους περίπου 1 εκ. και μετά κόβουμε κάθε ροδέλα στη μέση, έτσι ώστε να σχηματιστούν δύο ημικύκλια (μισοφέγγαρα). Βουτάμε με ένα πιρούνι κάθε μισοφέγγαρο μέσα στην κουβερτούρα, τινάζουμε ελαφρώς και το ακουμπάμε πάνω σε λαδόκολλα.
  9. Αφήνουμε τις καριόκες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη. Τις διατηρούμε εκτός ψυγείου για πολλές μέρες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 27.

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών