ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡεβυθάδα με κρασάτο χταπόδιΡεβυθάδα με κρασάτο χταπόδι
45' προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τα ρεβύθια

Για τις γαρίδες

Διαδικασία

Ρεβυθάδα

  1. Για τη ρεβυθάδα, με ένα μαχαίρι «σπάμε» τα λέμονγκρας σε διάφορα σημεία για να απελευθερώσουν τα αρώματά τους. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το «ταπεινώνουμε» για 5 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε τα ρεβύθια και τα σοτάρουμε κι αυτά για 7-8 λεπτά, να πάρουν νοστιμιά. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τα λέμονγκρας, το τζίντζερ και τον λοβό της βανίλιας (τα σποράκια θα τα βάλουμε στο τέλος).
  3. Προσθέτουμε τον ζωμό και μαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά. Προσθέτουμε τον κουρκουμά, τη βανίλια και το αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για άλλα περίπου 30-40 λεπτά.
  4. Όταν βράσουν (δεν χρειάζεται να λιώσουν), κρατάμε στην άκρη το 1/3 των ρεβυθιών (χωρίς ζωμό) για το σερβίρισμα. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα το λέμονγκρας, το τζίντζερ και τον λοβό βανίλιας.
  5. Πολτοποιούμε τα υπόλοιπα ρεβύθια στο μπλέντερ (σε δόσεις), προσθέτοντας σιγά σιγά τα υγρά της κατσαρόλας μέχρι να πετύχουμε την πυκνότητα της αρεσκείας μας. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο βραστό ζωμό ή νερό επιπλέον. Για πιο λείο αποτέλεσμα, περνάμε την πολτοποιημένη σούπα από ψιλό σουρωτήρι.

Γαρίδες

  1. Aνοίγουμε τις γαρίδες «πεταλούδα»: με ένα μαχαιράκι κόβουμε το σώμα τους κατά μήκος στη μέση, ξεκινώντας από το κεφάλι χωρίς να φτάσουμε στην ουρά, χωρίς δηλαδή να τις χωρίσουμε εντελώς στα δύο. Έτσι οι γαρίδες ψήνονται ευκολότερα και παραμένουν ζουμερές σε όλο το μήκος τους. Διαφορετικά, η ουρίτσα θα ήταν πιο στεγνή σε σχέση με το πιο παχουλό σώμα.
  2. Σε ένα πιάτο λαδώνουμε τις γαρίδες και τις αλατοπιπερώνουμε. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τον ζωμό λαχανικών και τις γαρίδες και τις μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  3. Θέλουμε να αχνιστούν, να μαγειρευτούν, αλλά να μη στεγνώσουν. Τραβάμε το κατσαρόλι από τη φωτιά.

Σερβίρισμα

  1. Σερβίρουμε την περαστή ρεβυθάδα σε βαθιά πιάτα ή μπολ. Γαρνίρουμε με τα άκοπα ρεβίθια και 3 γαρίδες σε κάθε μερίδα. Τελειώνουμε με λίγο ωμό αγουρόλαδο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 176.

Άρθρα και Συνταγές με Γαρίδες

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών