ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ«Λιωτό» σαμοθρακιώτικο (κατσίκι μαγειρεμένο με μπόλικα κρεμμύδια)«Λιωτό» σαμοθρακιώτικο (κατσίκι μαγειρεμένο με μπόλικα κρεμμύδια)
1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 8

Διαδικασία

  1. Για το γεμιστό κατσίκι ρολό από τη Σίκινο, βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τη συκωταριά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει, για να την κόψουμε ευκολότερα. Τη στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και την ψιλοκόβουμε.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Σε μια λεία επιφάνεια απλώνουμε τα ανοιγμένα κομμάτια κρέατος και τα πασπαλίζουμε και από τις δύο πλευρές με το θυμάρι και αλατοπίπερο.
  3. Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε τη συκωταριά με το ξερό κρεμμύδι για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι και το ψωμί και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 1 - 2 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε τον πελτέ, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το τυρί, ανακατεύουμε και απλώνουμε το μείγμα στην επιφάνεια κάθε κομματιού κρέατος (όχι στις άκρες).
  5. Τυλίγουμε σε σφιχτά ρολά και κάνουμε πολλά δεσίματα με σπάγκο μαγειρικής (οπωσδήποτε με τη βοήθεια κάποιου).
  6. Βάζουμε τα ρολά σε μέτριο ταψί και τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και 200 ml νερό. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο, γυρίζοντας τακτικά τα ρολά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές και να γίνουν.
  7. Ελέγχουμε κατά το ψήσιμο μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό. Ξεφουρνίζουμε τα ρολά, τα αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, να «σταθούν», κόβουμε και αφαιρούμε τους σπάγκους.
  8. Σερβίρουμε τα ρολά,κομμένα σε φέτες, σε μια πιατέλα. Συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου.

Μυστικά

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας ξεκοκαλίσει τα δύο μπούτια του κατσικιού και να τα ανοίξει για 2 ρολά.

Για το γεμιστό κατσικάκι της Σικίνου θα χαιρόταν ιδιαίτερα εάν μπορούσατε να βρείτε το «ΕνΘερμώ», το ερυθρωπό κρασί από το μοναδικό οινοποιείο του νησιού, ένα χαρμάνι από Μαντηλαριά και Ασύρτικο. Η σίγουρη και πιο εύκολη λύση είναι το θρυλικό μαυροτράγανο του Σιγάλα,που θα ενθουσιάσει την παρέα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 92.

Άρθρα και Συνταγές με Κατσίκι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών