«Ελληνική» προσθήκη στις σούπες και στα κρεατικά, το αυγολέμονο, προσθέτει πλούσια γεύση (λόγω των αυγών), οξύτητα (λόγω του λεμονιού), καλύτερη υφή και αφράτη αίσθηση. Η παρασκευή του γίνεται με διάφορους τρόπους. Κάποιοι βάζουν μόνο τους κρόκους, άλλοι κρόκους και ασπράδια μαζί. Κάποιοι τα χτυπάνε χωριστά, άλλοι πάλι όλα μαζί. Όσο πιο πολλά αυγά προσθέτουμε, τόσο πιο παχύ και πλούσιο θα γίνει το αυγολέμονο. Μπορούμε, όμως, να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα ασπράδια και λιγότερους κρόκους –σε αναλογία 3 προς 1– με πολύ νόστιμο αποτέλεσμα. Το αυγολέμονο για μια σούπα 4 ατόμων καλό είναι πάντως να έχει 2 αυγά τουλάχιστον.

Παρακάτω θα βρείτε συνταγές για αυγολεμονάτες σούπες –όταν τις αυγοκόψουµε δεν πρέπει να σκεπάσουµε την κατσαρόλα, γιατί οι υδρατµοί που θα εγκλωβιστούν θα συµβάλουν στο να «κόψει» το αυγό– και για φρικασέ, που μπορούν κάλλιστα να σερβιριστούν στο γιορτινό τραπέζι, για χοιρινό πρασοσέλινο και βέβαια για λαχανοντολμάδες, που είναι δεμένοι με τα Χριστούγεννα από πολύ παλιά: συμβολίζουν το τύλιγμα του Θείου βρέφους στα σπάργανα και θεωρούνται φορέας καλής τύχης για το σπιτικό. Θα βρείτε όμως και γιουβαρλάκια, φαγητό της θαλπωρής, που μπορεί κι αυτό κάλλιστα να είναι ένα από τα φαγητά των ημερών (πολλοί κάνουν ένα φούρνου και ένα κατσαρόλας) και είναι καλή λύση και για τα παιδιά, τα οποία πολλές φορές δεν τρώνε ορισμένα από τα γιορτινά εδέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιουβαρλάκια: 11 συνταγές για το απόλυτο ελληνικό comfort foodΓιουβαρλάκια: 11 συνταγές για το απόλυτο ελληνικό comfort food

Δείτε εδώ 14 αυγολεμονάτες συνταγές:

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Κατσίκι

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών