Είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά των Ελλήνων, αγαπημένο των παιδιών, αλλά και των μεγάλων, αγαπημένο όλων. Τα γιουβαρλάκια εκπροσωπούν επάξια το ελληνικό comfort food, όπως έχει επικρατήσει να λέμε αυτά τα αχνιστά, θρεπτικά, με μαλακή υφή φαγητά που ζεσταίνουν την ψυχή μας. Φαγητό της θαλπωρής θα λέγαμε εμείς, φαγητό που σε ξεκουράζει και σε κάνει να αναπολείς την παιδική σου ηλικία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοτόσουπα, το πιο γευστικό γιατρικό: 15 συνταγές που μαγειρεύουμε συνεχώςΚοτόσουπα, το πιο γευστικό γιατρικό: 15 συνταγές που μαγειρεύουμε συνεχώςΗ λέξη «γιουβαρλάκια» προέρχεται από την τουρκική «yuvarlak» που σημαίνει «σφαιρικός». Είναι τουρκικό το αγαπημένο μας ελληνικό φαγητό; Όπως μας πληροφορεί η ακαδημαϊκός Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, η παρασκευή κρεατοσφαιριδίων σε διάφορες παραλλαγές (κεφτέδες, γιουβαρλάκια κ.λπ.) είναι συνήθεια ελληνική και μεσογειακή που ανάγεται στην αρχαιότητα. Τα βασικά συστατικά είναι κοινά, απλώς στις ποιμενικές/ορεινές περιοχές, λόγου χάρη, χρησιμοποιούσαν πολύ βούτυρο, ελλείψει λαδιού, ενώ στον ελλαδικό χώρο τα μείγματα ήταν λιτά και με περισσότερα λαχανικά.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚατσικάκι φρικασέ με πολλά μυρωδικά και εποχικά χόρταΤα αυγοκομμένα: 14 γιορτινές συνταγές με το εθνικό μας αυγολέμονοΟι αστικές κουζίνες της Σμύρνης και της Πόλης, για παράδειγμα, που είχαν την πολυτέλεια της πρόσβασης σε όλα τα υλικά, γεωργικά και ποιμενικά, είχαν πληθωρικές και καλά δουλεμένες συνταγές. Τα σμυρναίικα γιουβαρλάκια αυγολέμονο, λοιπόν, συγκεντρώνουν στοιχεία που συναντάμε σε πολλές διαφορετικές περιοχές (π.χ. αλεύρωμα, λιγοστό ρύζι στο μείγμα και κάμποσο στον ζωμό), συνδυασμένα σε μία συνταγή.

Εδώ συγκεντρώσαμε διαφορετικές συνταγές για γιουβαρλάκια. Κλασικά, με ξινούτσικο αυγολέμονο αλλά και λίγο διαφορετικά, με υλικά δικά μας και του κόσμου, με ξινό λάχανο, πράσο και γιαούρτι, με τραχανά και κιμά κοτόπουλου ή με κιμά γαλοπούλας, ακόμη και με κάρι και ρυζομακάρονα. Και όλα μα όλα σε κερδίζουν με την πρώτη ζεστή, καθησυχαστική κουταλιά.

Δείτε εδώ 11 συνταγές για γιουβαρλάκια:

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών