Από τα πιο αγαπημένα φαγητά των Ελλήνων, αγαπημένο των παιδιών, αλλά και των ενηλίκων, αγαπημένο όλων. Τα γιουβαρλάκια είναι το ελληνικό comfort food, όπως έχει επικρατήσει να λέμε αυτά τα αχνιστά, θρεπτικά, με μαλακή γεύση φαγητά που ζεσταίνουν την ψυχή μας. Φαγητό της θαλπωρής θα λέγαμε εμείς, φαγητό που σε ξεκουράζει και σε κάνει να αναπολείς. Τι; Μα την παιδική μας ηλικία.

Η λέξη «γιουβαρλάκια» προέρχεται από την τουρκική «yuvarlak» που σημαίνει «σφαιρικός». Είναι τουρκικό το αγαπημένο μας ελληνικό φαγητό; Όπως μας πληροφορεί η ακαδημαϊκός Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, η παρασκευή κρεατοσφαιριδίων σε διάφορες παραλλαγές (κεφτέδες, γιουβαρλάκια κ.λπ.) είναι συνήθεια ελληνική και μεσογειακή που ανάγεται στην αρχαιότητα. Τα βασικά συστατικά είναι κοινά, απλώς στις ποιμενικές/ορεινές περιοχές, λόγου χάρη, χρησιμοποιούσαν πολύ βούτυρο, ελλείψει λαδιού, ενώ στον ελλαδικό χώρο τα μείγματα ήταν λιτά και με περισσότερα λαχανικά.

Οι αστικές κουζίνες της Σμύρνης και της Πόλης, για παράδειγμα, που είχαν την πολυτέλεια της πρόσβασης σε όλα τα υλικά, γεωργικά και ποιμενικά, είχαν πληθωρικές και καλά δουλεμένες συνταγές. Τα σμυρναίικα γιουβαρλάκια αυγολέμονο, λοιπόν, συγκεντρώνουν στοιχεία που συναντάμε σε πολλές διαφορετικές περιοχές (π.χ. αλεύρωμα, λιγοστό ρύζι στο μείγμα και κάμποσο στον ζωμό), συνδυασμένα σε μία συνταγή.

Δείτε εδώ 7 συνταγές για γιουβαρλάκια:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών