ΑΓΟΡΑ

Τα βούτυρα του κουραμπιέ: 12 εξαιρετικά βούτυρα μικρών παραγωγών για να διαλέξετε

Γυρίσαμε τις αγορές και τα παντοπωλεία και βρήκαμε 12 μυρωδάτα βούτυρα για να φτιάξουμε τους πιο πετυχημένους κουραμπιέδες των φετινών γιορτών.

01.12.2023| Updated: 04.12.2023
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Τα βούτυρα του κουραμπιέ: 12 εξαιρετικά βούτυρα μικρών παραγωγών για να διαλέξετε

Η σημαντικότερη επιλογή που έχουμε να κάνουμε όταν ετοιμαζόμαστε να φτιάξουμε κουραμπιέδες είναι αυτή του βουτύρου. Όσο καλύτερης ποιότητας είναι τόσο πιο ωραίοι θα βγουν και οι κουραμπιέδες. Γυρίσαμε λοιπόν τις αγορές και τα παντοπωλεία της Αθήνας και βρήκαμε 12 εξαιρετικά βούτυρα μικρών παραγωγών –ανάμεσά τους αιγοπρόβεια, πρόβεια, αγελαδινά αλλά και κατσικίσια– για όλα τα γούστα.

Αγελαδινό βούτυρο παριανό

Φουλ ανανεωμένος, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου, με τον διακριτικό τίτλο Paros Farming Community, παράγει μια μικρή γκάμα από νόστιμα τυριά από αγελαδινό γάλα που προμηθεύονται από είκοσι Παριανούς κτηνοτρόφους. Μεταξύ των τυροκομικών και ένα υπέροχο νωπό βούτυρο γάλακτος μοσχοβολιστό, με γεύση πυκνή και επίμονη, προϊόν limited edition. Πάρτε παραπάνω για να φτιάξετε εκτός από τους κουραμπιέδες και τη βασιλόπιτα. Ν.Μ.

My Market, και με τηλεφωνική παραγγελία στο Τ/ 22840-22.235

Αιγοπρόβειο Μπαλαντίνου

Συγκινητικά νόστιμο, με απίθανο γευστικό προφίλ, ευγενικό άρωμα και γλυκιά επίγευση που θυμίζει βανίλια. Φανταστικό ως έχει, ωμό, για το πρωινό, αλλά και σε κάθε συνταγή γλυκιά ή αλμυρή. Ν.Δ.

Τηλ. παραγωγού: 28210-95.517 και στα καταστήματα Χαλκιαδάκης

Πρόβειος βούτυρος οικογένειας Κουτσουκτώνη

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Με πυκνό γάλα από επιλεγμένους παραγωγούς του νησιού, οι οποίοι ποιμαίνουν προβατάκια της ντόπιας φυλής Λέσβου, στα λιβάδια στην Άργενο, στον Λεπέτυμνο και στη Συκαμνιά, και βασισμένοι στην παραδοσιακή συνταγή του παππού τους, η οικογένεια Κουτσουκτώνη παράγει αγνό βούτυρο μυρωμένο από την πλούσια χλωρίδα που βόσκουν τα ζώα. Ο εκλεκτός πρόβειος βούτυρος (όπως το λένε στην ντοπιολαλιά τους) παράγεται με γάλα ημέρας που περνάει από τον κορυφολόγο για να ξεχωρίσει η κρέμα, η οποία στη συνέχεια αποθηκεύεται σε βαρέλια στο ψυγείο για 15-20 μέρες να δαμάσει. Κατόπιν χτυπιέται με τα χέρια, όπως το ζυμάρι, με τον παλιό τον τρόπο, κι ύστερα το βούτυρο πλάθεται σε μπαστούνια, και τυλίγεται σε πακετάκι. Εκτός από κουραμπιέδες, οι ντόπιοι φτιάχνουν με αυτό μυζηθροχαλβά, πλατσέντα και μπακλαβού, βασιλόπιτα, ισλί, και τηγανίζουν και τα αυγά για το πρωινό. Ν.Μ.

Περί Λέσβου, Το Χασάπικο Σταυρινός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουραμπιέδες: 20 χριστουγεννιάτικες συνταγές για να διαλέξετεΚουραμπιέδες: 20 χριστουγεννιάτικες συνταγές για να διαλέξετε

Αγελαδινό Κουφόπουλος

Συνήθως μιλάμε για τα απίθανα τυριά του. Ο Μανώλης Κουφόπουλος, όμως, έχει να επιδείξει κι ένα πολύ γευστικό αγελαδινό βούτυρο, κι αυτό φτιαγμένο με γάλα από επιλεγμένους παραγωγούς της Νάξου, με ωραία αρώματα, πλούσιο σε γεύση, πυκνό στο στόμα και με επίγευση που κρατάει. Στο ψωμί είναι χάρμα, όπως και σε μια απλή μακαρονάδα, αλλά αξίζει να το δοκιμάσετε και στους κουραμπιέδες ή σε γλυκά ταψιού, ακόμη κι αν συνήθως προτιμάτε αιγοπρόβειο βούτυρο γι’ αυτή τη δουλειά. Τους δίνει φίνα, λεπτή γεύση. Α.Σ.

Στα πρατήρια Κουφόπουλου στη Χώρα της Νάξου και στο Χαλάνδρι

Βούτυρο μετσοβίτικο, Ίδρυμα Μιχαήλ Τοσίτσα

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Το εκλεκτό διαμάντι στην γκάμα των τυροκομικών προϊόντων του Ιδρύματος Τοσίτσα, είναι αυτό το αγελαδινό φρέσκο βούτυρο, που φτιάχνεται με γάλα από τις πλαγιές της Πίνδου. Μυρωδάτο με γεύση φίνα και άρωμα γαλακτερό, μια σταλιά βοτανικό, φτιάχνεται από παστεριωμένη κρέμα γάλακτος με αργή, παραδοσιακή διαδικασία για να ωριμάσει σωστά. Είναι πιο ελαφρύ και κομψό από το πρόβειο ή το γίδινο, και προσθέτει πλούσια γεύση, δίχως βουκολικό χαρακτήρα για όσους προτιμούν τους κουραμπιέδες τους πιο ντελικάτους. Ν.Μ.

Θανόπουλος, ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης

Αγελαδινό τύπου Κερκύρας Παπαδόπουλος

Βγάζει μια γλύκα αυτό το βούτυρο, και στη μύτη και στο στόμα. Είναι αρκετά λιπαρό και έχει ωραία γαλατένια επίγευση. Είναι μαλακό και αφράτο με ντελικάτη υφή και ισορροπημένη γεύση που μένει στο στόμα. Το βάζουμε σε γλυκά ή μόνο του σε φρέσκο προζυμένιο ψωμί. Μ.Π.

Τηλ. παραγωγού: 26660-51.166 ,Deli Market Κηφισιά, ηλεκτρονικό κατάστημα: tyria-paramythias.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓευστική δοκιμή: Τα ώριμα τυριά που αγαπούν τα παλαιωμένα κρασιάΓευστική δοκιμή: Τα ώριμα τυριά που αγαπούν τα παλαιωμένα κρασιά
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φρέσκο βούτυρο αγελάδος Τυροσύρα

Μια μικρή ποσότητα από το γάλα που χρησιμοποιούν για το περίφημο ΠΟΠ τυρί της Σύρου το Σαν Μιχάλη, δεσμεύεται για να παραχθεί αυτό το μυρωδάτο φρέσκο βούτυρο από αγελαδινή κρέμα γάλακτος. Προσθέτει μια κλασάτη γεύση και δυνατό, λιγωτικό άρωμα όχι μόνο στους κουραμπιέδες, αλλά και σε σιροπιαστά, κέικ, μπισκότα, κ.α. Ν.Μ.

Μπαταγιάννης, Ελληνικά Καλούδια, Ποντιακόν, Κρεοπωλείο Τάκης Μαγγίνας

Αιγοπρόβειο Αρκαδία Γαλακτοκομικά Μπαζιωτάκη

Ήπιο, με φρεσκάδα γιαουρτιού, υπέροχη, φινετσάτη οξύτητα, μια ωραία λιπαρότητα στο τελείωμα και ιδιαίτερα πλούσια επίγευση. Iδανικό για κουραμπιέδες, μπισκότα, πάστα φλόρα και άλλα γλυκά με μπισκοτένια ζύμη. Ν.Δ.

Τηλ. παραγωγού: 2710-227.622. Παντοπωλείο Στα Κανάρια, Αρκαδική και στα σούπερ μάρκετ Μπαλάσκας

Αιγοπρόβειο Corphes

Έντονα αρωματικό και πολύ πλούσιο, με ωραία, μακρά επίγευση. Δοκιμάστε το αν σας αρέσουν οι κουραμπιέδες με έντονη αίσθηση βουτύρου, σε γαλακτομπούρεκο με λίγο άρωμα πορτοκαλιού, σε βαριά φαγητά, όπως μαγειρέματα με λουκάνικα και χόρτα, αλλά και σκέτο σε ζεστό ψωμί. Ν.Δ.

Τηλ. παραγωγού: 2410-552.220 Nora’s deli, Faidon (Βούλα), Ηπειρώτισσα, Μaison de Olive, Provence, 4Seasons (Σύνταγμα)

Αιγοπρόβειο Kαρακάνας

Σε περιορισμένες ποσότητες το παράγει ο Παναγιώτης Καρακάνας στο βολιώτικο τυροκομείο που ίδρυσε το 1970 ο πατέρας του Νικόλας. Φτιαγμένο από την κρέμα του τυρογάλακτος που προκύπτει από την παρασκευή του κασεριού του, είναι ήπιο, με πολύ ευχάριστο άρωμα και λιπαρότητα, με ωραία υφή. Παράγεται από γάλα αιγοπροβάτων που βόσκουν ελεύθερα στο βορειοδυτικό Πήλιο, κοντά στη λίμνη Κάρλα. Βάλτε το σε κουραμπιέδες, τσουρέκια και κουλουράκια, για έξτρα άρωμα και στα γλυκά ταψιού. Α.Σ.

Στα πρατήρια του τυροκομείου Καρακάνας στον Βόλο, στο ΘΕΣΓάλα Αμαρουσίου και στο Elixirion

Κατσικίσιο βιολογικό Λιβαδερού

Το χρώμα του είναι λευκό, κατάλευκο (αδιάψευστος μάρτυρας ότι πρόκειται για κατσικίσιο) και είναι πολύ γευστικό. Έχει ωραία υφή και απλώνεται εύκολα, διαθέτει απαλό άρωμα και διακριτική, πικάντικη επίγευση. Έχει ήπια γεύση, γι’αυτό και το προτείνουμε για χρήση στη ζαχαροπλαστική, θα δέσει υπέροχα με τα υπόλοιπα υλικά. Μ.Π.

Τηλ. παραγωγού: 24640-41.425 και στα Θανόπουλος, 4seasons

Αιγοπρόβειο Λέσβου από τον Καρατζά

Το σχεδόν αιωνόβιο τυράδικο-βουτυράδικο του Καραντζά, γωνία Αθηνάς με Σωκράτους, είναι κλασική στάση για τα γιορτινά ψώνια. Και όχι άδικα. Για πετυχημένους κουραμπιέδες (και όχι μόνο) συστήνουν εδώ και 93 χρόνια το ίδιο, φουλ αρωματικό, πλούσιο αιγοπρόβειο βούτυρο γάλακτος που προμηθεύονται από μικρό παραγωγό της Λέσβου. Εκεί θα βρείτε και ελληνικό αγελαδινό κλαριφιέ (με 99,8 λιπαρά). Γ.Π.

Αθηνάς 57, Τ/ 210-32.11.536

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔοκιμάσαμε όλα τα παλαιωμένα τσίπουρα της χώρας!Δοκιμάσαμε όλα τα παλαιωμένα τσίπουρα της χώρας

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών