Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Το ελληνικό τσουρέκι είναι σίγουρα από τα καλύτερα πασχαλινά ψωμιά που υπάρχουν στον κόσμο και δικαιούμαστε να αισθανόμαστε υπερήφανοι για αυτή την παράδοσή μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας αρέσει να δοκιμάζουμε τι υπάρχει εκεί έξω. Το Πάσχα είναι μεγάλη γιορτή σε όλο τον χριστιανικό κόσμο και κάθε χώρα έχει τα δικά της έθιμα. Πολλά από αυτά συνδέονται με το φαγητό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το να ζυμώνουν και να πλάθουν γιορτινά ψωμιά είναι μια πανάρχαια συνήθεια που επιτελούσε διπλό ρόλο: αφενός τελετουργικό και αφετέρου πρακτικό, αφού ήταν και ένας τρόπος να αξιοποιήσουν υλικά που είχαν αυτή την εποχή άφθονα. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν το Πάσχα έχει προηγηθεί νηστεία, μια περίοδος «κάθαρσης», και στα αγροτικά νοικοκυριά έχουν μείνει αναξιοποίητα τα ζωικά παράγωγα (γάλα, τυρί, αυγά). Τι τσουρέκια ζυμώνουν λοιπόν στην Ιταλία, τι παραδόσεις έχουν στην Πολωνία και τη Ρωσία, τι καλό φτιάχνουν στην Αγγλία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣBabkaΤα εναλλακτικά τσουρέκια: babka, μπριός ή τσουρεκάκια-buns;

Ειδικά φέτος, γίνεται χαμός στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία με την ιταλική κολόμπα (colomba di Pasqua). Κατάγεται από το Μιλάνο, αλλά είναι πολύ δημοφιλής όχι μόνο στη βόρεια, αλλά και σε ολόκληρη την Ιταλία. Την φτιάχνουν σε μια φόρμα που έχει σχήμα περιστεριού και συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα. Δεν είναι απαραίτητη για τη συνταγή, την αναφέρουμε για την ιστορία. Η Colomba (=περιστέρι) di Pasqua απαιτεί μια χρονοβόρα διαδικασία στην παρασκευή του, γιατί έχει πολλά στάδια φουσκώματος, αλλά αξίζει τον κόπο. Θα την λατρέψετε, γιατί είναι ένα βαθιά νόστιμο και αρωματικό πασχαλινό γλύκισμα κι εμείς βρήκαμε την τέλεια συνταγή για να πετύχει και στο σπίτι.

Στην Αγγλία φτιάχνουν τα hot cross buns, μικρά γλυκά σταφιδόψωμα με μπαχαρικά και με έναν σταυρό στην επιφάνεια. Τα ψωμάκια αυτά ζυμώνονται και σερβίρονται τη Μεγάλη Παρασκευή, σηματοδοτώντας τη λήξη της Σαρακοστής. Φτιάχνονται στις περισσότερες χώρες της Κοινοπολιτείας, σε σπίτια και σε φούρνους ή ζαχαροπλαστεία, σε διάφορες παραλλαγές και με διαφορετική γέμιση ή επικάλυψη. Παραδοσιακά, ένα από αυτά το κρεμούσαν από μια κλωστή στην κουζίνα του σπιτικού, για καλή τύχη, και το είχαν για γιατρικό απέναντι σε αρρώστιες ή φυλαχτό για μακρινά θαλασσινά ταξίδια.

Αν έχετε κάνει Πάσχα στην Κέρκυρα, θα έχετε δοκιμάσει το δικό τους τσουρέκι, τη φογάτσα, που είναι ψημένο σε στρογγυλή, βαθιά φόρμα και είναι αφράτο σαν πανετόνε. Αυτό έχει βενετσιάνικη καταγωγή. Εκεί το λένε fugassa ή focaccia και το χαρακτηριστικό του είναι ότι περιέχει αμύγδαλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι 30 καλύτερες συνταγές για τσουρέκια και χρήσιμα tipsΟι 30 καλύτερες συνταγές για τσουρέκια και χρήσιμα tips

Στη Ρωσία και σε πολλές από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, κάθε Πάσχα φτιάχνουν το κουλίτς (kulich), ένα γλυκό ψωμί που στην όψη θυμίζει μικρό πανετόνε, καθώς έχει κυλινδρική μορφή, είναι φουσκωτό και περιέχει φρουί γλασέ. Στην επιφάνειά του απλώνουν γλάσο και κάποιες φορές σκορπούν πολύχρωμη ζάχαρη. Θεωρητικά, το σχήμα του παραπέμπει σε τρούλο εκκλησίας και τα χρώματα πράγματι θυμίζουν τις εντυπωσιακές πολύχρωμες ρωσικές εκκλησίες της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης. Όπως το δικό μας τσουρέκι, το παρασκευάζουν αρκετές ημέρες πριν και το τρώνε μετά την Ανάσταση, όταν τελειώνει η νηστεία. Έχουν μάλιστα κι ένα πολύ ωραίο έθιμο. Οι νοικοκυρές στολίζουν τα κουλίτς που έφτιαξαν με λουλούδια, τα τακτοποιούν όμορφα σε καλάθια και τα παίρνουν μαζί τους στην εκκλησία το βράδυ της Ανάστασης για να τα ευλογήσει ο ιερέας.

Τα τελευταία χρόνια κάνει διεθνή καριέρα και ένα άλλο ιδιαίτερο τσουρέκι, το babka. Εβραϊκής καταγωγής με προέλευση από την Πολωνία και δημοφιλές κάποτε σε όλη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη μεταξύ των Ασκεναζιτών Εβραίων, το συναντάμε σε άπειρες παραλλαγές και είναι ένα από τα τα πιο δημοφιλή και πολυφωτογραφημένα γλυκά ψωμιά στο instagram. Συνήθως είναι γεμιστό με σοκολάτα, αλλά υπάρχουν όπως είπαμε πάρα πολλές εκδοχές π.χ. με μαρμελάδα, με κρέμα λεμονιού, με κρέμα τυριού, με παπαρουνόσπορους κλπ. Εμείς σας δίνουμε δύο συνταγές, και οι δύο με σοκολάτα αλλά με διαφορετικά αρώματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤσουρέκι-στεφάνι με μαστίχα και μαχλέπι και λιγότερη ζάχαρηΤσουρέκι-στεφάνι με μαστίχα και μαχλέπι και λιγότερη ζάχαρη

Ένα ακόμα ιταλικό γλυκό ψωμί είναι η gubana, ένα γεμιστό τσουρέκι σε σχήμα σαλίγκαρου, που κατάγεται από την περιοχή Friuli. Στην πραγματικότητα ήταν ένα χριστουγεννιάτικο ψωμί, αλλά πολλοί είναι αυτοί που το φτιάχνουν πλέον και το Πάσχα. Και δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και το kugelhopf, ένα γλυκό με μαγιά, κάτι ενδιάμεσα από κέικ και ψωμί. Είναι πολύ πλούσιο, γίνεται με άφθονο βούτυρο και περιέχει μπόλικες σταφίδες. Θεωρείται πρόγονος του πανετόνε και το φτιάχνουν και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Είναι το εμβληματικό εορταστικό ψωμί της Αυστρίας και συχνά το διακοσμούν με κομψές ζυμαρένιες πλεξούδες και αμύγδαλα. Το αγαπούν πολύ όμως και στην περιοχή της Αλσατίας στη Γαλλία, που το συνηθίζουν πολύ στο πρωινό και στο brunch. Πολλές φορές θα το συναντήσουμε και ως «gugelhupf» ή «kouglof».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠασχαλινά κουλουράκια με αμμωνίαΚουλουράκια για το Πάσχα: 15 συνταγές για να μοσχομυρίσει το σπίτι

Δείτε τις 10 καταπληκτικές συνταγές για τσουρέκια από όλο τον κόσμο που βρήκαμε για εσάς:

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών