έθνικ καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε πολλά μικρά μίνι μάρκετ που άνοιξαν εκεί, κοντά στα χωράφια και στα σπίτια όπου μένουν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι.
Σε όλη την περιοχή από τη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα μέχρι τον Ραμνούντα, στις μεγάλες εκτάσεις με μποστάνια, φυτώρια και θερμοκήπια δουλεύουν και ζουν εκατοντάδες εργάτες γης από την Ινδία, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές και το Αφγανιστάν. Λαχταρώντας τα φαγητά των πατρίδων τους, κάποιοι από αυτούς άνοιξαν μικρά ή μεγαλύτερα ινδικά εστιατόρια στην περιοχή και κάποια από αυτά απέκτησαν φήμη και συγκεντρώνουν πελάτες από όλη την Αττική. Οι πρώτες ύλες έρχονται από την Ινδία και το Πακιστάν και πωλούνται σε μεγάλα
|
|


Ίσως το μεγαλύτερο από τα ινδικά εστιατόρια σ’ αυτά τα μέρη είναι το Mumbai Restaurant, που θυμίζει περισσότερο ελληνική εξοχική ταβέρνα. Μάλλον γιατί κάπως έτσι ξεκίνησε πριν από μερικές δεκαετίες. Στη μεγάλη αυλή με το ψιλό χαλίκι συναντήσαμε τον Κώστα Γκλιάτη, ιδιοκτήτη του μαγαζιού, που αφηγήθηκε την ιστορία της παλιάς ταβέρνας και νυν ινδικού εστιατορίου.
|
|
|
|
Το μαγαζί άνοιξε πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960 από τους γονείς του, Νίκο και Γεωργία, ως καφενείο και ταβερνάκι για τους κυνηγούς που κατέφθαναν στα μέρη τούτα για κυνήγι και φαγητό. Ο Κ. Γκλιάτης μεγάλωσε μέσα στην ταβέρνα, αλλά αργότερα άλλαξε επαγγελματικούς δρόμους για να επιστρέψει στο ταβερνάκι, που ανέλαβε πια ο ίδιος το 1997 μέχρι και το 2016, όταν ένα οικογενειακό πρόβλημα υγείας τον ανάγκασε να σταματήσει τη λειτουργία του.


Έπειτα από λίγο καιρό, δέχτηκε μια ενδιαφέρουσα πρόταση από έναν καλό παλιό του φίλο, τον Satnen Chand (που τον «βάφτισαν» όλοι Νίκο) από το Παντζάμπ της Ινδίας, για μια αναπάντεχη συνεργασία: «Εσύ την ελληνική κουζίνα και εγώ την ινδική», του είπε τότε. Έτσι γεννήθηκε το “Mumbai – Επιτέλους μαζί”», με μεικτή παραδοσιακή κουζίνα από τις δύο χώρες.


Εδώ τότε έτρωγες από γίγαντες φούρνου, φασολάκια λαδερά και σμυρναίικα σουτζουκάκια μέχρι κατσικάκι vindaloo, κοτόπουλο biryani, αρνάκι ταντούρι και dal. To μαγαζί απέκτησε θαμώνες από όλη την Αττική για τις καθημερινές ωραίες γεύσεις του και τις καλές τιμές του. Τα προβλήματα υγείας, ωστόσο, δεν εγκατέλειψαν την οικογένεια του Κ. Γκλιάτη, ο οποίος πριν από λίγο καιρό αναγκάστηκε να σταματήσει οριστικά το κομμάτι της ελληνικής ταβέρνας και να αφήσει το εστιατόριο ολοκληρωτικά στα χέρια του Νίκου-Satnen.


μπάμιες, φτιάχνει φακές και ρεβυθάδες με ένα πλήθος από μείγματα μπαχαρικών, ψήνει στο μαντεμένιο ταντούρι κοτόπουλα και κατσικάκια πικάντικα και πεντανόστιμα. Δεν μιλάει λέξη ελληνικά ούτε αγγλικά, αλλά καταφέραμε να συνεννοηθούμε με τον μοναδικό τρόπο που επικοινωνούν άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου: με το φαγητό. Μας έδειξε τα ινδικά ζυμώματα με κάθε λεπτομέρεια και έφτιαξε για μας τα πιο χαρακτηριστικά ζυμώματα της πατρίδας του.
Το Mumbai έγινε σημείο συνάντησης και στέκι των εργατών γης· εδώ έρχονται να φάνε τα βράδια, μετά τη δουλειά, ή στις σκόλες μαζί με τις οικογένειές τους, εδώ γίνονται τα Σαββατοκύριακα γαμήλια γλέντια και γιορτές. Στην κουζίνα ο αρχιμάγειρας Paren Deta παίζει το ζυμάρι στα δάχτυλα και ανοίγει naan και parathas, ψιλοκόβειMumbai Restaurant, Λ. Μαραθώνος 227, Μαραθώνας Τ/22940-55.263
|
|