Τρίτη βράδυ στο Χαλάνδρι. Πεινάω σαν τρελή. Όλη μέρα τρέχω στη δουλειά, σε δουλειές, με τα παιδιά, της κακομοίρας. Και εκεί που έχω πάει για τα τελευταία ψώνια της ημέρας, να σου μπροστά μου το Φīsi, ένα φωτεινό κι αστραφτερό μαγαζί σαν χώρος ολιστικών θεραπειών ένα πράγμα. Μπήκα μέσα και όσο έβλεπα τον κατάλογο και τα όμορφα χαμογελαστά πρόσωπα που με ρωτούσαν τι θα ήθελα να μου φτιάξουν τόσο περισσότερο πίστευα ότι μπήκα για μασάζ. Αν δεν γουργούριζε το στομάχι μου από την πείνα να μου υπενθυμίσει τον λόγο για τον οποίο μπήκα, δεν ξέρω αν θα έβγαινα από το «σύννεφο». Η μουσική, οι άνθρωποι, τα φαγητά, όλα ΖΕΝ. Μαζί κι εγώ. Ξέχασα κούραση, ξέχασα παιδιά, ξέχασα ποια ήμουν και το μόνο που ξεστόμισα ήταν: Μια Superfood Kινόα, ένα Wild Rice Salmon και μια Detox Pumpkin Bελουτέ. Α, μισό. Και ένα Low Fat Chicken Wrap για αύριο. Για το γραφείο. Τα πήρα πακέτο για το σπίτι. Μαζί, και έναν κατάλογο.
Όση ώρα περίμενα να μου τα πακετάρουν, μίλησα με τα παιδιά και έμαθα πολλά. Όπως, για παράδειγμα ότι όλες οι συνταγές είναι του σεφ Δημήτρη Κότσαλη (NYX, Izakaya, Huacan) και βασίζονται στις οδηγίες μιας έμπειρης ομάδας διατροφολόγων που αναλαμβάνουν και on demand γεύματα μαζί με εξατοκιμευμένα προγράμματα διατροφής. Τι ωραίο που θα ήταν, σκεφτόμουν, να είχα αυτό το μαγαζί κοντά μου στη δουλειά: θα έπαιρνα καθημερινά τα γεύματά μου από εκεί και θα ακολουθούσα πιο εύκολα τη διατροφή μου. Ο Γιώργος, που έχει το μαγαζί είναι κι αυτός διατροφολόγος, ειδικός για αθλητές και αθλούμενους και είναι από τη Σπάρτη. Μεγαλωμένος στη φύση, εξού και το όνομα, φέρνει πολλά καλούδια από το χωριό του, όπως τα αυγά, που είναι ελευθέρας βοσκής και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Γενικά όλο το μενού βασίζεται σε υγιεινές και low fat επιλογές. Από τα Poke Bowls στάμπαρα ένα πιάτο για την επόμενη φορά με baby πατάτες και δύο αυγά ελευθέρας βοσκής, που συνδυάζονται με σύγκλινο Μάνης, σπανάκι, ραπανάκια, τομαντίνια και ό,τι άλλο φρέσκο βγαίνει από τη Φīsi αυτή την εποχή. Εκτός από το ελαιόλαδο, εδώ πωλούνται κι άλλα νόστιμα από την πατρίδα του ιδιοκτήτη, όπως κάππαρη, μαρμελάδες και μέλι. Ό,τι δοκίμασα πάντως μετά, όταν πήγα σπίτι, μου άρεσε και ήταν φρέσκο και καλομαγειρεμένο. Όσοι τυχεροί δουλεύουν εκεί γύρω περνάνε το πρωί και μαζί με τον καφέ τους παίρνουν και το μεσημεριανό τους. Είδα όμως και δύο παρέες στα τραπέζια του, που είχαν πάει κανονικά για φαγητό. Το Φīsi the project μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει πρόταση εξόδου μετά το γραφείο με συναδέλφους ή ενδιάμεσα στα ψώνια, καθώς είναι στην καρδιά του Χαλανδρίου.
Ήταν μια ωραία ανακάλυψη και σίγουρα θα ξαναπάω. Μάλιστα σκέφτηκα να πηγαίνω το πρωί μετά τη γυμναστική να παίρνω μπάρες πρωτείνης, γιαούρτι με τσία και σπόρια και όλα αυτά που μου αρέσουν. Απ’ ότι διάβασα πάντως στα social media τους (θα το βρεις ως fisitheproject) θα ανοίξουν μαγαζιά και σε άλλα σημεία της Αθήνας οπότε ίσως κάποιο να έρθει πιο κοντά μου. Το delivery για την ώρα εξυπηρετεί το Χαλάνδρι και τις γύρω περιοχές.
Φωτογραφία ανοίγματος: ο σεφ Δημήτρης Κότσαλης