ΕΞΟΔΟΣ

Hasapika: Το πατσατζίδικο που έγινε sushi bar στην Κεντρική Αγορά

Δοκιμάσαμε το απρόσμενο και τολμηρό νέο γαστρονομικό εγχείρημα του κέντρου. Ένα σουσάδικο μέσα στην κρεαταγορά.

29.11.2021
Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος
Hasapika: Το πατσατζίδικο που έγινε sushi bar στην Κεντρική Αγορά

Ωμά κυδώνια και στρείδια. Λαβράκι και συναγρίδα νιγκίρι. Μυλοκόπι και τσιπούρα σασίμι. California rolls με φρέσκο ελληνικό μπλε καβούρι. Όλα σερβιρισμένα πάνω στον πάγο. Όλα στο σουσάδικο που άνοιξε πρόσφατα εντός της Κεντρικής Αγοράς της Αθήνας.

Όλα σερβιρισμένα πάνω στον πάγο.

Μετά από αρκετά χρόνια προσπάθειας, δύο αδέλφια, ο Σπύρος και ο Μάριος Μπακογιάννης, παρέα με τον φίλο τους Γιάννη Δριβάκη, έκαναν πραγματικότητα αυτό που είχαν οραματιστεί και έστησαν μέσα στο «στομάχι» της Αθήνας ένα νέο γαστρονομικό εγχείρημα. Στον διάδρομο της Αριστογείτονος, πλάι στα τσιγκέλια και τους εμπόρους που διαλαλούν, δημιούργησαν το sushi bar με το οξύμωρο όνομα Hasapika. Από νωρίς το μεσημέρι τουρίστες και ντόπιοι κάνουν στάση εκεί για να δοκιμάσουν τα φρέσκα της ημέρας μέσα στη φασαριόζικη ατμόσφαιρα της αγοράς.

H σεφ Josephine Desepeda φιλετάρει ψάρια και χέλια

Προετοιμασία σούσι

Πίσω από μια παλιά βιτρίνα κρεοπωλείου η σεφ Josephine Desepeda φιλετάρει ψάρια και χέλια -διαφορετικά κάθε φορά, ανάλογα με την ψαριά της ημέρας-, φτιάχνει σεβίτσε με μπόλικα κομμάτια πορτοκαλιού και φωτογραφίζεται για τα social media (όλοι θέλουν μια φωτογραφία αλά Άντονι Μπουρντέν). Ο κεντρικός χώρος του καταστήματος βρίσκεται ακριβώς πίσω, εκεί που λειτουργούσε για δεκαετίες το ιστορικό πατσατζίδικο του Παπανδρέου, αλλά πλέον δεν αποτελεί παρά τα «παρασκήνια», τον χώρο προετοιμασίας του φαγητού για τα Hasapika.

Τη δράση θα τη δείτε να απλώνεται κυρίως στα τραπέζια έξω, στον διάδρομο της αγοράς. Άλλοι παίρνουν θέση στις ψάθινες ταβερνίσιες καρέκλες και μερικοί στα ψηλά σκαμπό, μπροστά στον πάγκο της σεφ. «Θέλαμε εδώ και πολλά χρόνια να κάνουμε μια αγορά, όπως εκείνες του εξωτερικού. Να μπορεί κανείς να δοκιμάσει το φαγητό μας αλλά μέσα σ’ αυτή την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Πήρε αρκετό καιρό και προσπάθεια αλλά τα καταφέραμε. Μας αρέσει πολύ αυτή η αντίθεση, το σούσι μέσα στη κρεαταγορά» αναφερει ο Σπύρος Μπακογιάννης.

Φρέσκα θαλασσινά κάθε μέρα

Περάστε από την ψαριέρα

Ο ίδιος προτείνει στους πελάτες να περάσουν πρώτα από την ψαριέρα για να διαλέξουν τα θαλασσινά της αρεσκείας τους και έπειτα να τα ζητήσουν στη μορφή που τα θέλουν: νιγκίρι, σασίμι, σε rolls, σεβίτσε ή στον ατμό. «Τα ψάρια έρχονται κάθε πρωί από την ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου και από την αγορά δίπλα. Ανάλογα με τις επιλογές της ημέρας μπορεί κανείς να δοκιμάσει sushi από συναγρίδα, μπαρμπούνι, σφυρίδα, ακόμα και δράκαινα και σκορπίνα» συμπληρώνει. Συνειδητά έχουν επιλέξει να σερβίρουν κατά βάση ψάρια της Μεσογείου: «Ο σολομός και ο τόνος υπάρχουν αλλά ως τελευταία επιλογή» σημειώνει.

Sashimi, nigiri και άλλες νοστιμιές

Η σεφ φιλετάρει το σούσι

Τη μέρα που βρεθήκαμε εκεί δοκιμάσαμε ένα ωραίο κοκάλι sashimi και καραβίδα nigiri. Το σεβίτσε γαρίδας έφτασε μεσα σε κέλυφος από στρείδι και, παρόλη τη φρεσκάδα από τα κομμάτια πορτοκαλιού, μας φάνηκε λίγο άτονο. Θα μας άρεσε με λίγο πιο καυτερό ή με παραπάνω οξύτητα. Το nigiri μπαρμπουνιού το καψάλισαν με φλόγιστρο μπροστά στα μάτια μας, παρέα με ένα μικρό κομμάτι βούτυρο. Νόστιμο αλλά με τη βουτυρένια γεύση να σκεπάζει αρκετά αυτή τη ψαριού.

Ψαρόσουπα to go!

Πέρα από τον πάγκο με το σούσι, στους διπλανούς πάγκους θα δείτε και δύο ακόμα πλευρές του νέου εγχειρήματος: ένα stand με αχνιστές σούπες (σούπα λαχανικών ή ψαρόσουπα από πολλών λογιών ψάρια) που μπορείτε να πάρετε σε χάρτινη κούπα και για το δρόμο, όπως και το «περίπτερο» του κ. Δημήτρη Δαούτη, έμπειρου μάγειρα με μακρά προϋπηρεσία στα Λαδάδικα. Τηγάνια με λεμονάτα σαγανάκια και χειροποίητα ζυμαρικά με θαλασσινά παραδίδονται από εκεί στα τραπέζια και σερβίρονται με ζεστά καρβελάκια ψωμί.

Hasapika

Αριστογείτονος 1, Αθήνα
  • Τηλέφωνο: Τ/216-07.07.026
  • Κόστος: 15-20 ευρώ/ άτομο χωρίς ποτό

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Για ψάρι

Εστιατόριο για ψάρι

Ομόνοια

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών