ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η Βίλα της Γκρέτχεν (Αμβούργο)

Τσιμπολόγημα και καφές σε ένα ας-το-πούμε-μπιστρουδάκι-του-δρόμου στην πιο όμορφη γειτονιά της πιο cool πόλης της Γερμανίας.

31.10.2011| Updated: 11.10.2021
Η Βίλα της Γκρέτχεν (Αμβούργο)

Τσιμπολόγημα και καφές σε ένα ας-το-πούμε-μπιστρουδάκι-του-δρόμου στην πιο όμορφη γειτονιά της πιο cool πόλης της Γερμανίας.

Η θέση: Το Αμβούργο, όπως το περιγράφει σωστά η φίλη μου η Νάσια, είναι η Βαρκελώνη του βορρά. Είναι -και ας μου επιτραπεί η χρήση αγγλικών λέξεων- cool και arty, χωρίς τίποτα το χυδαία τουριστικό… Αντιθέτως, η πόλη είναι σαν να έχει βγει από σελίδες περιοδικού αφιερωμένες στο σύγχρονο αρχιτεκτονικό design και επίσης βρίθει από εναλλακτικές γειτονιές, όμορφες μούρες, εκπληκτικά στέκια. Πιο γνωστή συνοικία το St. Pauli κι εκεί ανάμεσα στα πολλά και το «τετράγωνο» της Καρολίνας (Karolinenviertel). Μαγαζιά και μαγαζάκια, βιβλιοπωλεία, ρουχάδικα, δωράδικα σωρό και καφέ που μπορούν να σε ταΐσουν στο διάλειμμα απ’ τη βόλτα. Απ’ τα πολλά διαλέξαμε τη βίλα της Γκρέτχεν, ίσως γιατί το όνομά της μας θύμισε την ηρωίδα του Φάουστ του Γκαίτε.

Η ατμόσφαιρα: Το Gretchens Villa είναι απλό, φτιαγμένο με μεράκι και φαντασία περισσότερο παρά με χρήματα, όπως και τα περισσότερα μαγαζιά στο Αμβούργο. Απλός διάκοσμος, χαρούμενος με κυρίαρχο στοιχείο τη φυστικί ταπετσαρία στους τοίχους. Μέσα μια χούφτα τραπέζια, στα οποία συνωστίζονται παρέες της γειτονιάς. Έξω, όταν ο καιρός το επιτρέπει, υπάρχουν πάγκοι που τους μοιράζεσαι.

Το φαγητό: Απλές γεύσεις, λίγα φαγητά ημέρας, λίγα αλλά καλά. Μοιραστήκαμε μια πράσινη σαλάτα, ολόφρεσκη και μυρωδάτη, και δύο μεγάλες μερίδες πένες με πέστο λιαστής ντομάτας και φλούδες παρμεζάνας. Αμφότερα ανεπιτήδευτα και καλοφτιαγμένα. Το κλου είναι οι καταπληκτικές, ξεροψημένες αλλά «ψαχνωμένες» βάφλες: πήραμε μία απλή με σοκολατένια σος και μία πιο «περιποιημένη» με παγωτό βανίλια και κομπόστα κεράσι σε μπολάκια στο πλάι. Αν και δεν είμαι φαν του εν λόγω γλυκίσματος, ετούτες ήταν πολύ καλές.

Ο λογαριασμός: Με 10-15 ευρώ έχεις πάρει φαγητό, καφέ και γλυκό.

Η κάβα: Μπίρες, fritz-kola και ο γνωστός γερμανικός καφές με γάλα, που σερβίρεται σε μεγάλο γυάλινο ποτήρι.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτό καθημερινά από το πρωί μέχρι τις 7 μ.μ. Στην περιοχή θα βρείτε επίσης και άλλα καφέ-εστιατόρια. Καλό μας «μύρισε» αυτό που βρίσκεται σχεδόν απέναντι και φτιάχνει φαλάφελ. Στο τέρμα του δρόμου δεξιά βρίσκεται επίσης ένα εκπληκτικό βιβλιοπωλείο μόνο με βιβλία μαγειρικής, που λειτουργεί επίσης ως χώρος σεμιναρίων και σερβίρει καφέ και λίγα πιάτα ημέρας. Αξίζει να το αναζητήσετε.

Marktstraße 142, St. Pauli, Αμβούργο, τηλ.: 0049-40-769.72.434.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών