ΜΑΓΑΖΙΑ

Ο Μιράν στα παλιά του λημέρια

Η σαλουμερία της Ευριπίδου άνοιξε και στον Πειραιά!

12.04.2016| Updated: 31.10.2023
Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη, Studio Reskos
Ο Μιράν στα παλιά του λημέρια

Η σαλουμερία της Ευριπίδου άνοιξε και στον Πειραιά!

Σχεδόν έναν αιώνα από την ίδρυσή του, το κατάστημα της οικογένειας του Μιράν Κουρουνλιάν επιστρέφει εκεί από όπου ξεκίνησε ο παππούς το 1922. Στεγάζεται σε ένα διατηρητέο νεοκλασικό δυο βήματα από το λιμάνι. Μπακάλικο πολυτελείας θα το έλεγε κανείς, με άρωμα εποχής. Παστουρμάδες και πεταλωτά σουτζούκια κρέμονται από την οροφή, άπλετο φως λούζει την πρόσοψη, το σέρβις έμπειρο και δασκαλεμένο σωστά. Αν ο πελάτης κλείσει τ’ αυτιά του στους ήχους του λιμανιού, θα νομίζει πως βρίσκεται στο μαγαζί της Ευριπίδου, απολαμβάνοντας αντίστοιχη φροντίδα και περιποίηση. «Οι υπάλληλοι του νέου πειραιώτικου καταστήματος είναι χρόνια μαζί μας. Υπεύθυνος είναι ο ανιψιός μου, Οννίκ Κιραζιάν, νέο παιδί, σπουδαγμένο και με απίστευτη όρεξη για δουλειά», εξηγεί ο Μιράν.


Καρμπόν είναι και το περιεχόμενο των μαγαζιών. «Ο Πειραιάς επιλέχθηκε στοχευμένα, γιατί βρίσκεται πολύ κοντά στο εργαστήρι μας, στην Παλαιά Κοκκινιά, αλλά κι επειδή είναι κομβικό σημείο». Εδώ βρίσκουμε τον αυθεντικό παστουρμά από κρέας καμήλας και τον βουβαλίσιο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Επίσης, τα εκλεκτά βουβαλίσια αλλαντικά που παρασκευάζουν σε συνεργασία με τον Μπόρα. Φέρνουν και σπάνιες ντελικατέτσες: μανούρι και πικάντικο τυρί από τη Μήλο, εκλεκτή γίδινη φέτα Καρπενησίου της Κουτρουμάνου, ασυνήθιστο σαλαμάκι στρουθοκαμήλου Σερρών του Αχλατλή, πηχτή και πεντανόστιμα γίδινα λουκάνικα του Αραμπάνου από τον Ελικώνα. Από τα ψυγεία του δεν λείπουν οι κοπανιστές και οι λούζες, τα νούμπουλα και τα σύγλινα, τα κασκαβάλια, οι σιτάκες, οι γραβιέρες και τα κασέρια. Ολα καλοδιαλεγμένα, από μικρά εργαστήρια, φτιαγμένα με αυθεντικές, μερακλίδικες συνταγές. Το τραπέζι στο κέντρο του καταστήματος προσφέρεται για μίνι φαγοπότια, γευσιγνωσίες και για να παρακολουθήσουμε live μαγειρέματα από γνωστούς σεφ. «Μάθαμε τους Αθηναίους να τρώνε παστουρμά και επιστρέψαμε στη γειτονιά με τους πιο φανατικούς παστουρμαδοφάγους!» αστειεύεται ο Μιράν.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Ντελικατέσεν

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Πειραιάς

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT